• İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C

“Ankara kültürü, sanatı ve edebiyatıyla da gündemde olacak”

Musa Kazım ARICAN

Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Başkent Medya Platformu ortak canlı yayınında Ecem Çetin’in konuğu olarak Ankara Edebiyat Festivali’ni değerlendirdi.

Arıcan: “Edebiyat mahfilleri, kütüphaneleri, yazarları, şairleri, akademisyenleri, düşünürleri, yayınevleri, dergileri ile Ankara’da güçlü bir edebiyat zemini var. Edebiyat festivali bu zemin üzerinden yürüyerek uzun yıllar varlığını sürdürecektir. Biz, bunun olabileceğini edebiyat festivalinde gördük.”

Ankara’nın ilk Edebiyat Festivali başarılı geçti

TYB Ankara Şubesi ve Mamak Belediyesinin iş birliğinde Ankara’da ilk kez düzenlenen festivalin başarı ile tamamlandığını ifade eden Genel Başkan Arıcan, “Ankara çok kültürlü bir şehir. Tarih sadece siyasetten, yapılardan ibaret değil. Ankara’nın çok köklü bir tarihi var; Bu tarihin içinde edebiyat, sanat, kültür, müzik  de var, önemli edebiyat dergileri de var. Ankara’dan bir çok edebiyatçı geçti, TBMM’de birçok edebiyatçı vekillerimiz vardı. Toplumun çok önemli kanaat önderleri yöneticileri Birinci mecliste görev yaptılar. Ankara tüm bu birikimleri taşıyan bir şehir. Bu anlamda Ankara’da edebiyat festivali, şehrimize yakışan faaliyetlerden birisidir. Doğrusu; Ankara, romanı, hikayesi, şiiri, denemesi, dergileri ve yazarlarıyla da şimdiye kadar anılmalıydı. Bu anılma, Ankara’da yapılmalıydı.” diye konuştu.

Canlı yayını sunan Ecem Çetin’in Ankaralı yazar ve şairlerle ilgili sorusunu da cevaplandıran Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Günümüzde çok önemli edebiyatçılarımız şairlerimiz var. Bir sonbahar Ankara’sında onlarla edebiyatın farklı türlerini konuşmak için düzenlendi bu festival. Yazarlarımız, şairlerimiz beklediğimizden çok daha fazla ilgi gösterdiler etkinliğimize. Kendilerine teşekkür ediyorum. Elbette bir teşekkür de sizlere ediyoruz. Ülkemiz de ilk kez edebiyat festivali canlı olarak televizyonda yayınlandı. Buraya gelemeyen tüm hemşerilerimizin yanı sıra Türkiye’deki tüm edebiyat severlere festivali dakika dakika ulaştırdınız. Ayrıca, programların YouTube’den izleniyor olması da bizim için önemliydi.”

Dünya edebiyatı ile yarışacak eserlerimiz var

Türk edebiyatına son yıllarda önemli eserler veren yazar ve şairlerin sayısında gözle görülür bir artmanın olduğunu ve bundan büyük bir mutluluk duyduklarını ifade eden Genel Başkan Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, “Paneller, konferanslar, şiir şölenleri, konserler ve yazar-okur buluşmaları ile devam eden beş günlük festivalde şunu gördük: Edebiyatımız ve edebiyatçılarımız gerçek anlamda ilerleme kaydetmişler. Dünya ölçeğinde eserler veren yazarlarımız bizi gelecek adına umutlandırdı. Şunu rahatlıkla söyleye bilirim ki; Artık edebiyat alanında da  dünyaya bizim de söyleyecek bir sözümüz var, bunu burada gördük.” dedi.

1-(2)-003.jpeg

Edebiyat ve gençlik

Festivalde “Gençlik ve Edebiyat”, “Genç Yazarlar Buluşması” gibi gençlere yönelik panellerin gençler tarafından büyük ilgi gördüğünü belirten Arıcan, gençliğin içinde olmadığı bir edebiyatın dünya ile yarışamayacağını,  okuyan, yazan, düşünen ve yazan gençlerin edebiyatımızın geleceğini şekillendireceklerini vurguladı.

ASBÜ’de yayınlanan, üniversiteli gençlerin katkısı ile yayınlanan “Kütüphane-Kitap” dergisi hakkında da bilgi veren Arıcan, “Kitap üzerine söyleşiler, kitap tanıtımları ve kütüphane üzerine dopdolu bir içerikle neşredilen dergide: “Yazar-Öğrenci Buluşması”, “Gazeteci-Okur Buluşması”,  Dostoyevski’den Sezai Karakoç’a, Cemil Meriç’ten Rasim Özdenören’e kadar birçok yazar, mütefekkir ve filozofun edebiyat tarihine damga vurmuş kitaplarının tanıtımları yer alıyor.” ifadelerini kullandı.

Genel Başkan Arıcan konuşmasının sonunda; Ankara Masası, Kanal 5 TV, Redaktör Haber Sitesi ve Medya Ankara’nın bir araya gelerek oluşturdukları Başkent Medya Platformu’na festivali seyircilerine duyurmak için yaptıkları canlı yayınlar ve özel röportajlar için teşekkür etti.

Tuğba Dikmen- Mahmut Erdemir

Bu yazı toplam 494 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim