• İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

Ankara’da iki vakıf insan: Rıza Çöllüoğlu ve Mustafa Kalfaoğlu

Ankara’da iki vakıf insan: Rıza Çöllüoğlu ve Mustafa Kalfaoğlu
“Veli, ermiş, Allah dostu” denildiğinde akla önce İstanbul, Konya, Bursa, Kayseri gibi vilayetler gelir. Çünkü kurucu kişiler buralarda yaşamışlardır ve türbeleri de bu şehirlerdedir.

Ankara Hacı Bayram-ı Veli vesilesiyle zikredilse de resmî hüviyet bazen onun da önüne geçer. Halbuki Ankara, en az Kayseri, Kastamonu kadar ermişleri bağrında barındırır. Hacı Bayram Veli, Taceddin-i Veli, Abdülhakim Arvasi, Hacı Hasan Burkay, Münir Derman, Emin Acar hz.lerini bu bağlamda aklıma ilk gelenler olarak söyleyebilirim.

 

Son dönemde Ankara’nın resmî hüviyetine ilmî, irfanî bir neşve katan iki vakıf insan daha var ki çok yakından olmasa da birkaç sohbeti ile tanıdım onları. Yani tanıdığımı sanıyordum; fakat “bütün yönleri” ile tanımadığımı onlar hakkında birer kitap okuduktan sonra anladım.[1]

 

Ankara İlahiyat Fakültesi hocalarından Prof. Dr. Mustafa Aşkar her iki portre için müstakil birer kitap hazırlamış:

“Rıza Çöllüoğlu Hocaefendi (Hayatı ve Hatıraları);

Vakfedilmiş Bir Ömür: Mustafa Kalfaoğlu.”

 

Kitapları okuduktan sonra vardığım genel kanaat şudur: Rıza Çöllüoğlu, Mustafa Kalfaoğlu da son dönem Ankara’sının manevi dinamiklerinden iki vakıf şahsiyettir ve Ankara’da kurdukları vakıflar vasıtasıyla; Kur’an Kursları (özel olarak Kız Kur’an Kursları), İmam Hatip Liseleri, özel radyo, alışveriş merkezleri, özel okullar, dershaneler vasıtasıyla ilim ve irfanımıza hizmet etmişler; binlerce insan yetiştirmişlerdir. Bu iki vakıf insanın özel gayretleri ile yeni bir Ankara meydana gelmiştir. Bundan dolayı onlara “Allah dostu” demekte hiç mahzur görmüyorum. Çünkü bir kimseye “Allah dostu” demek için onun illa dilden dile dolaşan kerametleri ile meşhur olan bir ermiş kişi olması gerekmez. Kur’an-ı Kerim’e göre mü’minler zaten Allah’ın dostlarıdır, onlar Allah’ı sever, Allah da onları sever. Allah bir kişiyi sevdi mi melekler ve yeryüzündeki Müslümanlar da onları sevmeye başlar. Bundan dolayı özel anlamda veli kullar olmakla birlikte, Rıza Çöllüoğlu ve Mustafa Kalfaoğlu hocalar Kur’an’ın bildirdiği anlamda da veli kullardır.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/ankarada-iki-vakif-insan-riza-colluoglu-ve-mustafa-kalfaoglu-makale,2373.html

Bu haber toplam 368 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim