• İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Ankara’da sırlı bir veli: Dr. Emin Acar

Ankara’da sırlı bir veli: Dr. Emin Acar
Dr. Emin Acar, tıp doktoru, siyaset adamı, milletvekili, kanaat önderi, tasavvuf ehli, Ankara’da İslâmi camiadan ve farklı düşüncelerden birçok insanın ağabeyi gönül ehli bir insandı.

 İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Kliniği’nde ihtisas yaptı. Daha sonra nöro-psikiyatri uzmanı, o zamanki deyimle ‘Akliye ve Asabiye Mütehassısı’ olarak görev yaptı.

Maraş Merkez Hükümet Tabibi, Çardak Nahiyesi Hükümet Tabibi, Bolu Akçakoca Belediye Tabibi, Akçakoca Hükümet, Sağlık Merkezi Tabibi, Serbest Doktor, Devlet Planlama Teşkilatı Sağlık ve Gıda Uzmanı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama Proje Uzmanı olarak hekimlik görevlerinde bulundu.

Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın Milli Nizam Partisi’ni kurarak, siyasette yeni bir dönem başlatmasının ardından, onun yakın çevresinde bulundu. Milli Selamet Partisi (MSP) kurulunca da desteğini ve dostluğunu devam ettirdi. 1973 yılında MSP’den Bursa Milletvekili seçilerek TBMM’de yasama faaliyetlerine katıldı. Fransızca, Almanca, İngilizce biliyordu. Evli ve 2 çocuk babasıydı.

Dr. Emin Acar, 1970’lı yıllarda Ankara Hacı Bayram Veli Camii’nin yanındaki iki katlı ahşap bir toprak evi muayenehane ve sohbet meclisi olarak kullanmaya başlamıştı. Hacıbayram semtindeki bürosunda kendisini sevenlere Hacı Bayram Veli'nin yolunda tasavvuf ve İslâmi ilimler konularında dersler vererek ilim ve irfan hizmetlerinde bulunuyordu. Ayrıca Bolu- Abant yakınında Hayreddin Tokadi Hazretleri’nin gözlerden uzak, sakin, ağaçlar arasındaki münzevi dergâhını da sohbetleri ve ilgisiyle canlandırmış; insanların ziyaret ettiği, yolculara ikramların yapıldığı bir manevi merkez hâline gelmesinde emeği geçmiştir.

Dr. Emin Acar, tasavvuf yolundaki irşad faaliyetinin yanısıra, muhaddis İsmail Turan Hoca ile berbaber yıllarca Hadis dersleri okuttu. Uzun yıllar sürdürdüğü bu irşad faaliyeti ile birçok insanın ruh dünyasında iz bırakmıştır. 3 Nisan 2016 günü Ankara’da kalp krizi sonucu vefat etti. Cenazesi Ankara Hacı Bayram-ı Veli Camii'nden kaldırıldı. Bursa’nın İnegöl ilçesinde toprağa verildi. (www.biyografya.com)

İlk tanışma-İlk karşılaşma

1979-1980 yıllarında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde öğrencilik yıllarımda Vefa’da bulunan İlim Yayma Öğrenci Yurdu’nda kalıyordum. Seksen öncesi öğrenci olaylarını yaşadığımız, öğrencilik yıllarında acı tatlı birçok hatırayı paylaştığımız bu yurtta birçok öğrenci arkadaşımla uzun yıllar dostluk ve arkadaşlığımızı devam ettirdik.

Bu yurtta tanıdığım aynı zamanda Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde de aynı sınıfta olduğumuz Dr. Emin Bey’in oğlu Rahmi Acar ile de görüşüyorduk. Sonradan öğrendiğimize göre; Dr. Emin Acar, ‘Rahmi’ ismini çok sevdiği, fikirlerinden ve hayatından çok etkilendiği, bir dönem gençliğinin ağabeyliğini yapan Dr. Rahmi Eray’ın ismini yaşatmak için oğluna vermişti.

Rahmi Acar’ın babasının milletvekili olduğunu öğrenince şaşırmıştık. Çünkü kaldığmız Vefa İlim Yayma Vakfı Yurdu daha çok Anadolu’dan gelen dar gelirli ailelerin çocuklarının kaldığı, imkânların kısıtlı olduğu bir yurttu. Emin Bey, çok sevdiği oğlu Rahmi Acar daha iyi şartlarda yaşayabilecek iken dindar gençlerin kaldığı bu mütevazi yurtta kalmasını tercih etmişti. Tabii Dr. Emin Acar’ı tanıyınca onun ne kadar sade ve mütevazi yaşayan bir insan olduğunu görünce sebebini daha iyi anladık.

Tıp Fakültesi öğrencilik yıllarında zor ve yorucu tıp eğitimi ve sınavlardan fırsat buldukça Beyazıt-Fatih- Şehremini civarında sosyal çalışmalar, sohbet ve konferanslara giderdik. Özellikle Fatih-İskenderpaşa Camii’nde hadis sohbetleri ve öğrenci buluşmaları vazgeçilmez uğraklarımızdandı. Dr. Emin Acar ile ilk tanışmamız, bir kandil sohbetinin ardından İskenderpaşa Camii avlusunda birkaç tıp öğrencisi ile birlikte yağışlı bir İstanbul gecesinde olmuştu.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/portre/ankarada-sirli-bir-veli-dr-emin-acar-h47946.html

Bu haber toplam 8449 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim