• İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Arap müziğinin kültür ikonu: Ümmü Gülsüm

Arap müziğinin kültür ikonu: Ümmü Gülsüm
"1904 yılında Dekahliye vilayetinde, yoksul bir imam olan Şeyh İbrahim es-Seyyid el-Baltacı ve Fatıma el-Melîcî’nin en küçük çocuğu olarak dünyaya gelen Ümmü Gülsüm’ü Arap müziğinin tartışmasız en büyük sesi konumuna taşıyan yeteneği, henüz çocuk yaşlarında keşfedilir." Namık Sinan Turan yazdı.

Modern Orta Doğu üzerine yazılan eserlerde, siyasi tarih ve sosyo-ekonomik gelişmelerin yanında görmezden gelinemeyen bir isimdir Ümmü Gülsüm. Bütün zamanların en büyük şarkıcılarından biri olmasının yanı sıra Arap halkları için unutulmaz bir portreye dönüşmesinin sebebi, emperyal ve kolonyal rejimlerin yapay sınırlar içinde tasarladığı Arap dünyasını, bütün dayatmalara rağmen, geleneğe dayalı müzik ve şiirle birleştirebilmesidir. Albert Hourani, 1930’larda yerel üsluptan uzaklaşarak İtalyan ve Fransız café müziğine yaklaşan Mısır’da, geleneksel tarzı izleyen Ümmü Gülsüm’ün, Şevki ve diğer şairlerin güfteleri ve kitle iletişim araçlarının katkısıyla Arap dünyasında şöhret kazandığını kaydeder. Ilan Pappé ise ‘geçmişle kurulan efsanevi bağ’ olan Ümmü Gülsüm’ü dinleme alışkanlığının, bölge, sınıf, din ve cinsiyet ayrımı olmaksızın Orta Doğu’nun hayat pratiğinin ayrılmaz bir parçası hâline geldiğine işaret eder.2 Modern Orta Doğu’nun son asırda yaşadığı entelektüel ve kültürel şekillenmede Ümmü Gülsüm’ün müzikal mirası, Arap kültürel uyanışı ‘Nahda’nın müzikteki zirvesini oluşturur.

1904 yılında Dekahliye vilayetinde, yoksul bir imam olan Şeyh İbrahim es-Seyyid el-Baltacı ve Fatıma el-Melîcî’nin en küçük çocuğu olarak dünyaya gelen Ümmü Gülsüm’ü Arap müziğinin tartışmasız en büyük sesi konumuna taşıyan yeteneği, henüz çocuk yaşlarında keşfedilir. Babası ve ağabeyi Halid ile çevre köylerde erkek kıyafetleriyle katıldığı mevlidlerdeki performansı ve dinî repertuvara dayalı icraları, bu küçük kız çocuğunun yüksek yeteneğinin ilk pırıltılarını ortaya koyar.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/muzik/arap-muziginin-kultur-ikonu-ummu-gulsum-h43921.html

Bu haber toplam 440 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim