• İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

Arıcan: Âkif İstiklâl Marşında milletimizi konuşturmuştur

Arıcan: Âkif İstiklâl Marşında milletimizi konuşturmuştur
Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, ABD'den yayın yapan TASC TV’ye “Mehmet Âkif Ersoy ve İstiklal Marşı” konusunda özel açıklamalar yaptı.

Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, ABD'den yayın yapan TASC TV’ye “Mehmet Âkif Ersoy ve İstiklal Marşı” konusunda özel açıklamalar yaptı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'de faaliyet gösteren Türk Amerikan Yönlendirme Komitesinin (TASC), ülkede yaşayan Türk vatandaşlarını ve soydaşlarını bir araya getirmek için yayın yapan TASC TV’nin Büşra Cin ile Diaspora Günlüğü programına konuk olan Başkan Arıcan “İstiklal Marşının yazılışı ve Mehmet Âkif Ersoy” ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

2021 'İSTİKLAL MARŞI YILI’ OLDU

Program yöneticisi Büşra Cin’in sorularını cevaplandıran Genel Başkan Arıcan, “Çok önemli bir güne ve yıla tanıklık ediyoruz, 100 yıl önce milli mücadelenin verildiği, İstiklal Marşının yazıldığı atmosferi düşündüğümüzde ne kadar anlamlı ve değerli ise, 100. Yılına şahitlik ettiğimiz bu yıl da çok önemli, çok değerlidir. 100 yıl önce o gün mecliste gazi Mustafa kemal Paşanın da bulunduğu bir oturum da büyük bir coşkuyla ayakta alkışlanarak kabul edilen İstiklal Marşını, 100 yıl sonra bu vatanın evlatları bir milli mutabakat metni edasıyla tekrar 2021 yılını 100. Yıl kutlamaları olarak kabul etmiş oldu” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde “2021’i Mehmet Âkif Ersoy ve İstiklal Marşı Yılı” ilan edildiğini hatırlatan Genel Başkan Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü, “Türkiye Yazarlar Birliği olarak 2020 yılı mayıs ayından itibaren bu konuda İstiklal Marşının yazılışının 100. yılının çok anlamlı ve değerli olduğunu, yoğun gündem nedeniyle gecikme olmasın diye bir dizi faaliyetleri planlamıştık. Bu planlarımızı ve talep yazılarımızı TBMM Başkanlığına ve Cumhurbaşkanlığına ilettik. Ekim ayında ise 2021’in İstiklal Marşı yılı olması ve adına yakışır faaliyetler düzenlenmesi gerektiğine dair kamuoyunda bir farkındalık oluşturmak amacıyla çalışmalar yaptık ve başta sivil toplum kuruluşları olmak üzere büyük destek gördük.”

100. YILDA NASRULLAH CAMİİ’NDE SEMBOLİK ETKİNLİK

Yılın kutlama faaliyetlerine Kastamonu’dan başladıklarını ifade eden Başkan Arıcan, “İslâm Şairi” Mehmet Âkif 100 yıl önce 19 Kasım Cuma günü Kastamonu Nasrullah Camii kürsüsünden meşhur konuşmasını yapmıştı. Bu önemli hadisenin 100. yılı dolayısıyla Türkiye Yazarlar Birliği ve Eğitim Bir-Sen Kastamonu Şubesi ile birlikte19 Kasım 2020’de anma etkinliği düzenlendik” diye konuştu. Arıcan, 100. Yıl faaliyetleri kapsamında, Âkif’in ölümsüz eseri “Safahat” ı okuyup günümüz Türkçesine çevrildiği okumaları başlattıklarını, ilk dersin Mehmet Âkif Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan’ın tarafından verildiğini ve salgın nedeniyle derslerin çevrimiçi olarak sürdüğünü belirtti.

MİLLİ MÜCADELE DEVAM EDİYOR

Konuşmasında “Milli mücadelenin üzerinden 100 yıl geçmesine rağmen coğrafyamızda yaşanan olaylara baktığımızda, komşu ülkelerde yaşananlara dikkat ettiğimizde aslında milli mücadelenin hala devam ettiğini söyleye biliriz. İşte, 100. Yılı bu bilinç ve şuurla idrak etmeliyiz, icra etmeliyiz” diye konuşan Başkan Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü, “İstiklal Marşının yazıldığı döneme baktığımızda, milli mücadelenin en yoğun bir şekilde sürdüğünü görüyoruz. Özellikle şunu belirtmemiz gerek; Âkif Balkan Harbini takip eden, hassasiyeti olan, Osmanlının son dönemlerine şahitlik edip Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunu bizzat yaşamış birisidir. Kalemi güçlü, duruşu, şahsiyeti, düşünce dünyası ile yaşadığı hayatının uyumluluğu İslam’a olan bağlılığı onu “İslam Şairi, Kur’an Şairi” olarak kamuoyunun önüne çıkarmıştı. Diğer yandan, mili mücadele devam ederken Mustafa kemal Paşa Anadolu’ya geçmiş ve devlet kurma çalışmaları başlamıştır. Yeni savaştan çıkmış millet yorgun, umutsuz ve moralsizdir. Zaman zaman iç isyanların başladığı, Yunanlıların Ankara’ya kadar geldiği bir dönemden söz ediyoruz. Bıkkınlıkların oluştuğu bu ortamda askerimizin ve milletimizin manevi cephesinin desteklenmesi gerekiyordu. İşte böyle bir ortamda, Âkif Millî Mücadele'ye ilk davet edilen şairdir. Mehmet Âkif Ankara’ya geldiğinde Mustafa Kemal Paşa kendisine, milli mücadelenin manevi yönün güçlendirmek gerektiğini belirterek kendisine böyle bir görev verir. Âkif Anadolu’da camilerde vaazlar vererek kendinden bekleneni fazlasıyla yapar” ifadelerini kullandı.

Devamı: https://www.anadolugazete.com.tr/egitim/arican-akif-istiklal-marsinda-milletimizi-konusturmustur-94495h.htm

Bu haber toplam 489 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim