• İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C

Avrupa yolcusu Müslüman seyyahlara bir rehber

Avrupa yolcusu Müslüman seyyahlara bir rehber
Ahmet Mithat Efendi'nin ''Avrupa Adab-ı Muaşereti yahut Alafranga'' kitabı, keyifli bir anlatım ile Avrupa’yı panoramik bir seyre de imkân veriyor. Hasan Burak Özkanlı yazdı.

Ahmet Mithat Efendi, hayatının ve eserlerinin bütününe baktığımızda, edebiyat ve fikir tarihimiz açısından kıymeti pek az teslim edilmiş, hatta bir dönem maalesef unutulmuş müstesna bir sima. Edebi olarak eserleri tenkite müsait olsa da edebiyatımıza kazandırdığı isimler, fikri hayatımıza döneminde ve sonrasında faydası ile üzerine eğilmek, okumak gereken bir isim. Dergâh Yayınları da bu lüzumu takdir etmiş olacak ki Mehmet Kaplan’ın da arzusu ile geç de olsa Ahmet Mithat Efendi’nin eserlerini neşre başladı. Tüm eserlerinin okura sunulması ile bu hizmeti de kendine yaraşır şekilde ifa etmiş olacak Dergâh, inşallah.

 

İşte bu seride çıkan yirminci kitap olan “Avrupa Adab-ı Muaşereti yahut Alafranga”, yine Fazıl Gökçek’in kıymetli çalışması ile orijinal dilinde yayınlandı. Felatun Bey’le Rakım Efendi eserinde alaya aldığı alafranga tiplere adeta bir ders mahiyetinde 1896'da kaleme almış bu eseri müellif. Batılı olacaksanız Batı’nın adab-ı muaşereti işte budur dercesine...

Eser, Avrupa’ya gidecek bir Müslüman-Türk seyyaha verilen bilgiler üzerine. Ancak konu çeşitliliği yolculuk vasıtalarından otellere, nerede nasıl yemek yenileceğinden garson bahşişlerine, ev ziyaretlerinden eğlencelerde davranış biçimlerine kadar uzanıyor. Üstelik keyifli bir anlatım ile Avrupa’yı panoramik bir seyre imkân veriyor. Çeşitli konularda adabı anlatırken araya giren hikâyecikler oldukça renkli.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/kitap/avrupa-yolcusu-musluman-seyyahlara-bir-rehber-h23471.html

Bu haber toplam 191 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim