• İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

Ayasofya’nın ibadete açılması üzerine yakın ve uzak çevreden gelen sesler

Ayasofya’nın ibadete açılması üzerine yakın ve uzak çevreden gelen sesler
Kemal Kahraman

Ayasofya 86 yıl sonra yeniden ibadete açılırken ülkemizde ve dünyada büyük bir heyecan ve ilgi uyandırdı. Sevinç ve duaların yanı sıra, hem dışarıda hem bizde çeşitli ölçeklerde “endişe” duygularını da ortaya çıkardı. Batı dünyasında Türklerle ilgili tarihin derinliklerine dayanan çağ dışı atıflar gırla giderken ülkemizde kıyısından köşesinden derin veya yüzeysel kaygılar kendini gösteriyor.

Bu yazımda onlardan birisi üzerinde durmak niyetindeyim. Sanat tarihçisi genç bir arkadaşımız halı imalatı sürecinden yola çıkarak Ayasofya’nın açılışının “önceden verilmiş” bir karar olduğunu vurguladıktan sonra şöyle diyor: “Taban halısı veya halıları ile fresk ve mozaikleri kapatmak için düşünülen perde aparatının, iddia edildiği gibi Ayasofya’nın karakterini değiştirmeyeceğine; eskisi gibi müze işlevi sürdürmeye devam edip insanlarda aynı etkiyi yaratacağına inanmamız, epey naif bir hal almaya başladı.

Sanat tarihçimizin kaygıları anladığım kadarıyla mozaikler ve zemin mermerlerinde yoğunlaşıyor. Mozaikleri dikkate alırsak, Fatih Sultan Mehmet gibi cihan imparatoru olması hasebiyle bizlerden çok daha güçlü ve kuşkusuz çok daha “dindar” olan bir padişah zamanında dokunulmayan mozaiklere bugün neden dokunulacağını anlamak pek mümkün görünmüyor.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/ayasofyanin-ibadete-acilmasi-uzerine-yakin-ve-uzak-cevreden-gelen-sesler-makale,1882.html

Bu haber toplam 341 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim