• İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Ayhan Demir: Bosna’da neler oluyor?

Ayhan Demir: Bosna’da neler oluyor?
Bosna’da yapılan her seçim hayatî öneme sahiptir. Fakat bu sefer bir başka. Geçtiğimiz pazar günü, benzeri olmayan bir seçim yaşandı.

En azından şimdilik: Batı dünyasının dilediği, ABD ve Avrupalı senaristlerin istediği oldu. Bunun birçok nedeni var: Ülkenin stratejik konumu, toplumun durumu, tam bağımsızlık çabası, dışardan yönlendirilmeye müsait grupların varlığı vs.

Onca bilginin, verinin; “mağlubun” ve “galibin” arasında, dikkat çeken iki husus var.

Birincisi: Batılı ülkeler, tüm seçim süreci boyunca, Sosyal Demokrat Parti-SDP, Bizim Parti-NS ile Halk ve Adalet Partisi-NiP’in başını çektiği, FETÖ’nün Burch Üniversitesi rektörü Damir Maryanoviç’in lideri olduğu “Yeni Nesiller İçin- Halkın Avrupa Birliği” ittifakının da aralarında bulunduğu, on birli muhalefet bloğuna destek verdi. Buna karşılık, Demokratik Eylem Partisi-SDA ve bu partinin lideri Bakir İzetbegoviç karşıtı bir propaganda yürüttüler.

İkincisi: Seçim akşamı, henüz sandıklar yeni açılmışken; Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt, “Bonn yetkilerini” kullanarak, tartışmalı seçim yasası reformunu yasalaştırdı. Hükümet ve koalisyon kurma süreçleriyle ilgili iki kararı, dayatmayla, yürürlüğe koydu. 

Seçim süreci ve sandık sonuçlarına bakınca: Vaatler ve umutlar değil, etnik kimlikler ve kirli hesaplar belirleyici oldu.

Boşnak cephesindeki on bir partili muhalefet, tüm kampanya boyunca; seçimleri kazanmaktan değil, iktidarı yani SDA ve Bakir İzetbegoviç’i devirmekten bahsetti. Sadece bu bile, meseleyi gözler önüne seriyor.

Partiler arasında rekabet olur. Seçim yarışı esnasında, bazı sertlikler yaşanabilir. Seçim dediğimiz şey, nihayetinde, ülkeyi en çok kim seviyor yarışıdır. Ne var ki, seçimler, milletin fertleri arasında tutuşulan bir meydan muharebesi değildir. 

Eleştiri ile düşmanlık arasında büyük bir fark vardır. Biri yapıcı, diğeri yıkıcıdır. Ancak bu seçimde, daha çok ikincisine şahitlik ettik. 

Ülkenin aleyhinde iş tutanlara tek kelime etmeyip, yıllarca yol arkadaşlığı yaptıklarınızı kötülemek, onlara hasımlık etmek nasıl izah edilebilir?

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/ayhan-demir/bosnada-neler-oluyor-40303.html

Bu haber toplam 239 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim