• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Ayhan Demir: Bosna’da Türkiye fragmanı

Ayhan Demir: Bosna’da Türkiye fragmanı
Bosna Hersek, 2 Ekim 2022’de, dokuzuncu genel seçimlerini yaptı. Çok etnikli ve parçalı bir yapıya sahip olan ülkede, haliyle, oldukça karmaşık bir seçim sistemi var. Çok sayıda makam ve sandık var.

Seçimlerde Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyeleri, Bosna Hersek Parlamenterler Meclisi Temsilciler Meclisi temsilcileri, Bosna Hersek Federasyonu Parlamentosu Temsilciler Meclisi temsilcileri doğrudan seçildi. Ayrıca RS Cumhurbaşkanı ile Boşnak ve Hırvat yardımcıları, Sırp Cumhuriyeti Ulusal Meclisi-NSRS temsilcileri ve Bosna Hersek Federasyonu’na bağlı on Kanton Meclisi temsilcileri de doğrudan seçildi.

Ardından Bosna Hersek Halk Meclisi, Bosna Hersek Federasyonu Halk Meclisi ve RS Halk Meclisi delegeleri dolaylı olarak seçildi.

Boşnak üye olarak Sosyal Demokrat Parti-SDP adayı Denis Beçiroviç, Sırp üye olarak Bağımsız Sosyal Demokratlar İttifakı-SNSD adayı Jelyka Tsviyanoviç ve Hırvat üye olarak Demokratik Cephe-DF adayı Jelyko Komşiç, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi’ne seçildiler.

Bosna Hersek Parlamenter Meclisi Temsilciler Meclisi seçimlerinin galibi Demokratik Hareket Partisi-SDA oldu. Aynı şekilde Bosna Hersek Federasyonu Temsilciler Meclisi seçimlerinin galibi de SDA oldu. Sırp Cumhuriyeti Ulusal Meclisi-NSRS seçimlerinin galibi ise Bağımsız Sosyal Demokratlar Birliği-SNSD oldu.

SNSD lideri Milorad Dodik, RS Cumhurbaşkanı seçildi. Bosna Hersek Federasyonu’nda ağırlıklı olarak Boşnakların yaşadığı kantonlarda SDA ve ağırlıklı olarak Hırvatların yaşadığı kantonlarda Hırvat Demokrat Birliği-HDZ BiH en fazla oyu aldı.

Fahrudin Radonçiç liderliğindeki Daha İyi Gelecek İçin İttifak-SBB’nin Bosna Hersek Federasyonu’nda, yüzde 3’lük seçim barajını geçememesi, bu seçimin şaşırtıcı neticelerinden oldu.

Farklı ideolojilere sahip on bir siyasi partinin desteklediği Sosyal Demokrat Parti-SDP adayı Denis Beçiroviç’in Cumhurbaşkanlığı Konseyi Boşnak üyesi olması, hiç tartışmasız, bu seçimin en önemli neticelerindendir. 

On birli ittifakın içerisinde; Halk ve Adalet Partisi-NiP gibi, SDA’dan ayrılan ve Bakir İzetbegoviç’e karşı sınırsız bir öfke besleyenler ile Bizim Parti-NS ve Gelecek Nesiller İçin gibi FETÖ unsurlarının cirit attığı partiler de bulunuyor. 

Demokratik Eylem Partisi-SDA seçmeni ise devletin ali menfaatleri ile Bakir İzetbegoviç arasında bir seçim yapmak zorunda kaldı. Devletin bekası, Bakir İzetbegoviç’ten daha ağır bastı. Boşnak seçmenlerin önemli bir kısmı ılımlı Hırvat aday Zelyko Komşiç’e oy verdi. Buna karşılık Hırvat seçmenlerin kayda değer bir bölümü Denis Beçiroviç’e destek oldu.

Beçiroviç’in seçilmesinde, on bir benzemezden her birinin güçlü oldukları bölgelerden gelen oylar etkili oldu. Ancak şurası muhakkak: Amerika başta olmak üzere Batılıların açık desteği, Beçiroviç’in önünü açtı.

Bu haber toplam 130 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim