• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Ayhan Demir: Eğitim şart!

Ayhan Demir: Eğitim şart!

Buz patenine ilgi duyanlar, buz pateni yarışmalarını takip edenler şunu da bilirler: Bütün hayatı buzların içerisinde geçen Eskimoların isimleri anılmazken, buzu ancak buzdolabında görenler hep dereceye giriyor. Demek ki eğitim önemli bir şey.

Bu girişten sonra, şu konuya geçelim.

Arap coğrafyasını işgal eden Avrupalılar, ilk olarak eğitime el atmışlar. Mısır, Suriye, Lübnan, Filistin, Tunus ve Fas’ta kurulan “modern” okulların çoğu, Avrupalı ve Amerikalı dinsel ya da kültürel misyonların elindedir. Kız öğrencilerin önemli bir kısmı ise Fransız Katolik rahibelerin ya da Amerikan Protestan öğretmenlerin bulunduğu okullara gönderilirler. 

Lübnanlı bir Hıristiyan olan Albert Hourani’nin Arap Halkları Tarihi isimli eseri, bu konuda önemli bir kaynaktır. Hep beraber okuyalım: “Pek çok orta ve yükseköğretim kurumunun yabancıların elinde olması çeşitli sonuçlar doğurdu: Bir Arap erkek ya da kızın bu okullarda eğitim görmesi başlı başına bir toplumsal ve psikolojik değişime yol açıyordu. Çocuk, içinden geldiği toplumun geleneklerine yabancı bir yöntem ve müfredata göre eğitiliyordu. Yeni okullardan mezun olanları, değişmekte olan toplumlarında yerine getirilmesi gereken bazı görevler bekliyordu.” (İletişim Yayınları, 608 Sayfa)

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/ayhan-demir/egitim-sart-32592.html

Bu haber toplam 186 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim