• İstanbul 22 °C
  • Ankara 26 °C

Ayın kitaplığından sizin için derlediklerimiz

Ayın kitaplığından sizin için derlediklerimiz

Eser: Sınırlar

Yazar: Dr. Henry Cloud ve Dr. John Townsend

Çeviri: İpek İbik

Yayınevi: Diyojen Yayıncılık

Hayatta deneyimlediğimiz her ilişkide sınırların olması gerekir. Çünkü sınırlarımız bizleri korur, kimliğimiz hakkında karşımızdakine bilgi verir. İlişkilerin dayattığı zorunlulukların ağından kurtulup kendi isteklerimizin sesini duyabilme, istemediklerimize yerinde “hayır” diyebilme gücü sağlar. Kısacası hem bizim hem karşımızdakinin durması gereken manevî hududunu belirler.  Ancak pek çok insan sınırları konusunda bazı sorunlar yaşamaktadır.

Dr. Henry Cloud ve Dr. John Townsend’in yazmış olduğu ve milyonlarca satış yapmış olan Sınırlar kitabı tam da bu noktaya değinmekte. Kitap, okura sınırların ne olup ne olmadığını anlatarak onu can alıcı konulara hazırlar. Ardından kendimizde ve içinde bulunduğumuz aile, arkadaş, iş gibi sosyal bağlamlarda doğan sınır uyuşmazlıklarını masaya yatırır. Sınır kurallarının tüm bağlamlarda nasıl uygulanabileceğini tek tek anlatır. Kitabın en özgün tarafının tüm bunları örnekler üzerinden aktararak konuyu bir ders kitabı anlatıcılığının yarattığı sıkıcılıktan kurtarması olduğu söylenilebilir. Kitap son olarak sağlıklı sınırlar oluşturmak üzerine ipuçları vererek okurun hayatında uygulayabileceği pratikleri aktarır.

Kişisel gelişim alanında değerlendirilebilecek Sınırlar kitabı, ilişkilerimizde günlük hayatta karşılaştığımız pek çok sorunun sınır ihlallerinden kaynaklandığına, sağlıklı bir kimlik ve sosyal hayatta sağlıklı etkileşimler kurmak adına sınırlar konusunda bilinçli bir farkındalığa kavuşmanın önemine vurgu yapmaktadır. Manevî dünyamızdaki sınırlar fiziksel sınırlar kadar görünür olmasalar da gerçek ve gereklidirler. Ne var ki onları görmek daha zordur.

Eser: Gazi Hüsrev Bey

Yazar: Cemalettin Latiç

Yayınevi: Okur Kitaplığı

Klasik Antik Edebiyatı’nı incelediğimizde görüyoruz ki dünya çapında en iyi trajediler hep şairler tarafından yazılmıştır: Sophocles, Euripides, Eshil; İngiliz Edebiyatı’nda William Shakespear; Makedon Edebiyatı’nda en iyi tiyatro trajedisini Blagoja Risteski Platnor yazmıştır.

Boşnakça yazılan bu trajedinin de böyle olacağını Cemalettin Latiç’in daha önce yayınlanan eserleri gözler önüne seriyor. Zira “Ben Âşık Bir Tavusum” adlı şiirlerinden ve ilahilerinden oluşan divanı vesilesiyle kendisine “Bosna’nın Yunus Emre’si” unvanı verilmiştir.

Gazi Hüsrev Bey: Bukağı eseri beş perdelik bir trajedi olup Saraybosna Milli Tiyatrosu’nun 2018-2019 yılı repertuarına dahil edilmiştir. Trajedi Alija İzzetbegoviç’in yakın dostu ve Bosna’nın direniş mimarlarından Ferid Muhiç’in önsözüyle başlayıp trajedinin karakterleri hakkında bilgi verilmesiyle devam eder. “Gazi Hüsrev Bey Kimdir?” sorusuna kısa ve öz bir cevap verildikten sonra “Trajedi’nin Şiiri - Latiç’in Edebi Süreci” ve “Drama Analizi”  başlıklı iki kısa yazıdan sonra “Birinci Perde” başlar.

Saraybosna’nın ikinci kurucusu olarak da gösterilen Bosna Sancak Beyi Gazi Hüsrev Bey’in hayatı yoğun fetih ve gaza faaliyetlerinin yanında Saraybosna ve çevresinin İslamlaşmasında çok önemli rol oynayan dinî, ticarî ve kültürel tesisler yaptırarak geçmiştir.

Gazi Hüsrev Bey’in ve Bosna’nın bu mücadele dolu geçmişini müşahede etmek için gelin trajedinin perdelerini beraber aralayalım...

Devamı: https://www.dunyabizim.com/kitap/ayin-kitapligindan-sizin-icin-derlediklerimiz-h46622.html

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 170 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim