• İstanbul 15 °C
  • Ankara 16 °C

Ayşegül Sözen Dağ: Türkçemizin Çiçeği Çocuklar İçin Şiir: Eşref Karadağ

Ayşegül Sözen Dağ: Türkçemizin Çiçeği Çocuklar İçin Şiir: Eşref Karadağ
Şiir yaşamın tutamağıdır
Eşref Karadağ

Tarih boyunca şairler şiirleriyle bir duruş sergilemişlerdir ve şiir söylerken/yazarken bir amaçları vardır. Sevgili Eşref Karadağ, çocuklara yönelik şiir söylemeniz/yazmanızdaki amaç ve temel duygu nedir? Çocuklar için şiir yazmaya ne zaman başladınız? Niçin çocuklara şiirler yazıyorsunuz?

İster büyük olsun isterse çocuk; şiir okuru çok değerlidir benim için. Nitekim günden güne azalmaktadır bu kesim, günden güne şiirden uzaklaşmakta, günlük kaygılardan (öğrenciyse sınav yükünden) dolayı şiiri düşünemez hâle gelmektedir. Bunun pek çok nedeni vardır elbette. Tez bile yazılabilir bu konuda.

Çocuk şiiri yazarken benim biricik amacım yarının şiir okurlarını, bugünden hazırlayabilmek, ninnilerden, tekerlemelerden sonra düz yazının dışında, çocuğun karşısına çıkan bu yeni bir türle tanıştırarak imge dünyasının anahtarını gösterebilmektir.

Sözcüklerin ikincil, üçüncül anlamları, deyimler, atasözleri, çağrışımlar, imgeler, göstermeler, alaya almalar, sorulmayacak sorulara araç olmalar şiirde kullanılırken çocuk ister istemez Türkçemizin cennetinde buluyor kendini. Dilin zenginlikleriyle erken yaşta tanışan bireyler iyi birer okur oldukları gibi günlük yaşamda da işlerinde (öğrenciyse sınavlarında) diğer bireylere göre daha başarılı oluyorlar. Çocuk şiiri biraz da bu amaçlara hizmet ediyor.

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/turkcemizin-cicegi-cocuklar-icin-siir-esref-karadag-k6144.html

Bu haber toplam 261 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim