• İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C

'Aziz İstanbul'un ressamı Hoca Ali Rıza Bey

'Aziz İstanbul'un ressamı Hoca Ali Rıza Bey
"Hoca Ali Rıza; çağdaşları olan ressamlardan gerek duyarlılık gerek estetik zenginlik ve en önemlisi bize has olan değerlerin tespiti ve ortaya konması bakımından önemli ölçüde ayrılır.

Onun resimleri İstanbul ve Üsküdar’la simgelenen bir medeniyetin ifadesidir. Hoca Ali Rıza’ya bir medeniyet ressamı denilebilir." Ümit Gezgin yazdı.

Ressam Hoca Ali Rıza Bey; Üsküdar’da doğduğu ve aynı zamanda hayatı boyunca Üsküdar’ı resmettiği için, “Üsküdarlı” olarak adlandırılmış bir ressamdır. Hocalığı ise çeşitli kurumlarda hocalıklar yapması ve çevresi tarafından hürmet edilen bir şahıs olmasından kaynaklıydı. Aynı zamanda da “Asker Kuşağı” ressamlar grubuna girer. Çünkü kendisi Mekteb-i Harbiye mezunudur. İlk resim eğitimlerini saray yaveri ve ressam Osman Nuri Paşa’dan ve asker kuşağının önemli ressamlarından Süleyman Seyyid’den alan ve kendine özgü bir teknik ve estetik duyarlık geliştiren Hoca Ali Rıza; İstanbul’a ve özellikle Üsküdar’a gerek çağdaşlarından ve gerekse de kendinden sonra gelen sanatçı kuşağından çok farklı duyarlılık alanlarıyla bakmış; mekan ve çevreyi kendi ruhsal bütünlüğü içinde değerlendirebilmiş ender ressamlarından biridir.

Öğrencilik yıllarından itibaren yeteneği ve yeteneğindeki üstün ayrıcalığı keşfedilen ve yine bu meziyetlerinden dolayı, Abdülhamid tarafından onurlandırılan Hoca Ali Rıza, aynı zamanda Osmanlı kıyafetler albümünü de hazırlamış tek ressamdır. Ressamlığı yanında hattatlığı da olan ve özgün, başarılı hat çalışmalarını da ortaya koyan sanatçı; hayatı boyunca resimlerini satmamış, sadece hediye etmiştir. Geçimini de yaptığı hocalıkla, dersler ve üstlendiği sanatsal projelerle sürdürmüştür.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/portre/aziz-istanbul-un-ressami-hoca-ali-riza-bey-h29888.html

Bu haber toplam 817 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim