• İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C

Basın tarihinde bir ilk: ADNAN MENDERES’İN EL YAZISI İLE YASSIADA SAVUNMALARI-5

Basın tarihinde bir ilk: ADNAN MENDERES’İN EL YAZISI İLE YASSIADA SAVUNMALARI-5
"Yakın tarihimizin unutulmaz trajik hadiselerinden olan ve Türk milletinin hafızasında silinmez travmatik izler bırakan 27 Mayıs 1960 darbesi neticesinde Başbakan Adnan Menderes ve bakanları Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan idamla öldürüldüler.

 İşte bu elîm hadisede çeşitli zulümlere uğrayan Demokrat Parti Lideri ve Başbakan Adnan Menderes, türlü baskılar ve zulüm altında kendi savunmasını, kendisi yapmıştır. Adnan Menderes'in yargılanma sürecinde bizâtihi yapmış olduğu savunmaya dair, "Yassıada Savunmaları" olarak tarihe şerh düştüğü belgelerin 5. bölümünü dikkatlerinize sunuyoruz." Hacer Yeğin yayına hazırladı.

Sayfa 26

…. kabulünde hâkimleri baskı altında tutmak ve hâkim teminatını zedelemek gibi bir maksat hâkim olmamıştır. Maliye Vekili olarak çalışan emekli yardımcım mali durumunun sarsılmasını önlemek, tecrübe kazanmış ve bilgili memurların devlet hizmetine daha fazla bulunmasını temin etmek bakımından emeklilik müddetinin azaltılmasına daima aleyhtar oldum. Nitekim bilahare teşebbüs ve tekliflerim hükümetçede kabul olunduğu içindir ki emeklilik müddeti tekrar bir kanunla 30 yıla çıkarılmıştır.

39. maddenin adliye vekaletindeki tatbikatının ne şekilde tecelli ettiği keyfiyeti ancak alâkalı vekaleti ilgilendirir.

4- Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun anayasaya aykırılığı, iddia olunmamış ancak tatbikattaki aksaklıklar mucibi muaheze bulunmuştur. Ben maliye vekili olarak Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun tatbikiyle mükellef değilim. Kanunun eşit tatbik olunmaması hususunda da bir hükümet kararı yoktur. Teknik bir vekalete mensup olarak kanunun tatbikatındaki…

Sayfa 27

… aksaklıklardan bana sirayeti üzerinde durmayı zahit addederim.

5- Seçim konusunda yapılan tadilata gelince, bu tadilat muhalefet partisini hedef almış değildir. Bu tadilat seçimin ahlaki cephesini hazırlamaya mâtuf olan bir kanundur.  Hadiselerin icadı ve telkini ile ele alınmış bir kanundur. Kanundaki hükümler, bütün partilerce şamildir. Bir mahsur varsa iktidar partisi için de muhalefet partisi için de mevcuttur. Bir faide mevcut ise hem iktidar hem de muhalefet için mevcuttur. Kanun vatandaşın müstakil olarak namzettiğini ettiğini koymayı, menetmiş de değildir.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/mercek-alti/basin-tarihinde-bir-ilk-adnan-menderesin-el-yazisi-ile-yassiada-savunmalari-5-h47971.html

Bu haber toplam 420 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim