• İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Başkan Arıcan: İstiklâl Marşı’nda Gençlere Önemli Mesajlar Var

Başkan Arıcan: İstiklâl Marşı’nda Gençlere Önemli Mesajlar Var

Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, ASBÜ Edebiyat Topluluğu’nun hazırlayıp sunduğu söyleşiye katılarak Mehmet Akif Ersoy’un hayatı, eserleri ve düşünce dünyasına ilişkin soruları cevaplandırdı.

Öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği programda Mercan Furat’ın sorularını cevaplandıran Genel Başkan Arıcan, Türkiye Cumhuriyetinin genç bir cumhuriyet olduğunu, aradan yüz yılın geçmesine rağmen yüzyılın genç bir tarih olduğunu söyledi.

Milli mücadelenin gerçekleştiği, Cumhuriyetin kurulduğu yılları zor bir dönem olarak tanımlayan Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü:

“İşte bu mücadeleyi, istiklalini, özgürlüğünü, istikbalini ve geleceğini anlatan bir marş yazılması gündeme geliyor. Tabi ki, bu süreçlerin en önemli kahramanlardan birisi Mehmet Âkif Ersoy. Milli Mücadele'de döneminde Mustafa Kemal Paşa'nın davetiyle  Akif  Ankara’ya geliyor. Mustafakemalpaşa Akif’i karşılıyor ve ona çok özel iltifatlarda bulunuyor. Akif’in kalemi kadar sözleri de çok etkili, Anadolu’yu baştan başa dolaşarak Milli Mücadele ruhunu ateşleyen vaazlar veriyor. Yani, Akif’in bir edebi gücü var ve bu biliniyor. İstiklal Marşı’nın yazılması da gündem geldiğinde, bunu kim yaza bilir diye düşünüldüğünde,  Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey, Mehmet Akif'e bu teklifi götürür, ancak Akif, ödül olduğu için bu işe girmek istemez. Israrlı talepler sürünce Akif kabul ediyor ve Hamamönü’nde bulunan Taceddin Dergahında ikamet ederek şiirini de burada yazıyor.” dedi.

Yarışmaya katılan başka şiirlerinde olduğunu,  ancak yapılan elemeler sonucu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda Hamdullah Suphi Tanrıöver mecliste ilk kez ve coşkuyla Akif’in şiirini okuduğunu belirten Genel Başkan Arıcan, İstiklal Marşı’nın coşkulu alkışlarla kabul edildiğini belirtti.

TBMM de, 2021’in “İstiklal Marşı Yılı” olarak ilan edilmesinin gerekçesi hakkında da bilgi veren Başkan Arıcan, “ Halkımızın üzerinde kenetlendiği, ülkemiz üzerinde gözü olan emperyalist güçlere bir meydan okuma metni olan İstiklal Marşı'nın yazılmasının  ve TBMM de kabul edilmesinin üzerinden 100. Yıl geçti. 2020 yılının Haziran ayından itibaren TYB olarak, 2021’i “İstiklal Marşı Yılı” olarak ilân etmesi konusunda Cumhurbaşkanlığımıza ve TBMM başkanlığına başvurularımız olmuştu. Teklifimizin, Meclis Başkanı Mustafa Şentop'un ilk imza sahibi olduğu ve TBMM de grubu bulunan tüm partilerin imzasının yer aldığı önergeyle kabul edilmiş olması bizi ziyadesiyle memnun etti. Bu kararı çok önemsiyorum ve önemli buluyorum.” diye konuştu.

İstiklal Marşının yazıldığı dönemde olduğu gibi bugün de bölgemizde önemli olayların vuku bulduğunu hatırlatan Genel Başkan Arıcan, “Vatan şairi”, “Milli Şair” ve “İslam Şairi” unvanları ile andığımız Akif’in İstiklal marşında vurguladığı mesajlara baktığımız zaman uyarılarının ne kadar haklı ve güncel olduğunu daha iyi anlıyoruz. “İstiklal Marşı yılı dolayısıyla, Kurtuluş Savaşı'nın önemi, Milli Mücadele'nin ruhunu temsil eden İstiklâl Marşı'nın yazılma sebebi, süreci, anlam ve öneminin hatırlanması amacıyla faaliyetler düzenleyeceğiz.” ifadeleri kullandı.”

Akif’in gençliğe büyük önem verdiğini, diline, dinine, vatanına ve milletine bağlı Asım'ın neslini yetiştirmenin gayreti içinde olduğunu belirten Genel Başkan Arıcan, İstiklal Marşında, dünün olduğu kadar bugünün ve geleceğin gençlerine yönelik önemli mesajların olduğunu ve dolayısıyla İstiklal Marşı’nın ebediyete söylenen bir marş olduğunu belirtti.

Mahmut Erdemir

Bu haber toplam 677 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim