• İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Başkan Arıcan: 'İstiklal Marşı'nın zamanı aşan bir boyutu var”

Başkan Arıcan: 'İstiklal Marşı'nın zamanı aşan bir boyutu var”
Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, TRT Radyo 1 de canlı olarak yayınlanan “İrfan İkliminden Sesler Ve Sözler” programında konuştu.

11 Mart 2021 tarihinde saat: 22.00 de başlayan söyleşiyi Saniye Öztürk yönetti.

Program, Öztürk’ün büyük bir heyecanla İstiklal Marşının tamamını okumasıyla başladı.

Genel Başkan Arıcan yaptığı konuşmada; İstiklâl Marşımızın yazarı, merhum Mehmet Âkif Ersoy’u 42 yıldır bilgi şölenleri, paneller, konferanslar düzenleyerek, Taceddin Dergahında törenler icra ederek andıklarını söyledi.

Mehmet Akif Ersoy Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan’ın öncülüğünde TYB’nin 2020 yılının Haziran ayından itibaren “2021’in İstiklal Marşı Yılı” olması yönünde yazılı ve sözlü açıklamalar yaparak kamuoyu oluşturduğunu belirten Arıcan, ayrıca TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yazılı taleplerde bulunduklarını ifade etti.

Yapılan bu girişimlerin sonuç verdiğini belirten Başkan Arıcan; “TBMM Genel Kurulu'nda, Meclis Başkanı Mustafa Şentop'un ilk imza sahibi olduğu ve TBMM de grubu bulunan tüm partilerin ortak önergesiyle, 2021 yılının "İstiklâl Marşı Yılı" olmasını içeren düzenleme 24.12.2020 tarihinde kabul edildi.” diye konuştu.

İstiklal Marşının Tacettin Dergâhında yazıldığı sırada cephede savaşın devam ettiğini, milletimizin tüm imkânsızlıklara rağmen vatanını korumak için canla başla savaştığını anlatan Başkan Arıcan, program yöneticisi Saniye Öztürk’ün “İstiklal Marşı bugün bize anlatıyor?” sorusuna ise şöyle cevap verdi:

“İstiklal Marşımızın yazılışının, Milli Mücadelemizin üzerinden yüz yıl geçti.  O zaman ki sıcak gelişmeleri, olayların arka planlarını iyi okuyup, bugün coğrafyamızda yaşanan gelişmelerle karşılaştırıp bir analiz yaptığımızda şu gerçeği görüyoruz; milletimiz ve ülkemiz üzerinde emperyalistlerin oyunları hâlâ devam ediyor. Evet doğrudur, zor bir coğrafyada bulunuyoruz; etrafımız ateş çemberi, kan ve göz yaşı durmak bilmiyor. Yani o dönemde yaşanan pek çok sıkıntı bugün de var.  İşte, Âkif 100 yıl önce bugün yaşananlara işaret ediyor. Türk milleti zalime, işgalciye ve sömürgeciye boyun eğmez diyor. Dolayısıyla İstiklal Marşımız zamanı ve çağları aşan bir metin.”

Konuşmasında Mehmet Âkif’in sadece bir yazar, sadece bir şair olmadığını, belirten genel Başkan Arıcan; “Onun hayatı ve eserlerini incelendiğimizde; vatanını, milletini, askerini, bayrağını ve kutsal değerlerini seven, saygı gösteren biri olduğunu görürüz. İşte, Âkif’e  de İstiklal marşını yazdıran bu mefkuresidir. Arka planda bu değerler vardır.” diye konuştu.

Bu haber toplam 257 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim