• İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C

Batı hayranlığının yok ettiği: “One table two elephants”

Batı hayranlığının yok ettiği: “One table two elephants”
"One table two elephants, 2019 yapımı bir belgesel. Yönetmenleri, Jacob von Heland ve Henrik Ernstson. Güney Afrika’nın doğal kaynaklarının ve insanlarının uğradığı erozyonu anlatıyor." Elçin Ödemiş yazdı.

One table two elephants, 2019 yapımı bir belgesel. Yönetmenleri, Jacob von Heland ve Henrik Ernstson. Güney Afrika’nın doğal kaynaklarının ve insanlarının uğradığı erozyonu anlatıyor. Üç boyut yani üç noktada bize hikâyeler sunuyor. İnsan hikâyelerinin yanı sıra doğal çevreyi de bizlere göstermeye çalışıyor.

Güney Afrika halkı, bilmediğimiz ve uzak olduğumuz bir toplum. Kulaktan dolma bilgilerimiz var, Nelson Mandela ismini bildiğimiz ufak bilgi kırıntıları kadar mücâdele verdiği, bu topraklar hakkında da kısır bilgiler içinde yüzüyoruz. Afrika kıtasının, çileli, bin bir katliam ve zulme uğramış hayatları hakkında ne biliyoruz? Küçük kırıntılar bildiğimiz filmler ve birkaç satır karıştırmamız dışında bir bilgimiz yok. Hepimiz uzak duruyoruz, acılı hüzünlü topraklara. Son 20 yıldır yardım kuruluşlarının büyük çabasıyla yeniden hatırlamaya başladık. Yardım ettiğimiz muhtaç insanlar. Muhtaç duruma getiren beyaz yakalı çocuklar, bugün Afrika’nın siyahî insanlarına(halkına) medeniyet, yiyecek, eğitim, sağlık, götürmekle övünüyor. Afrika ülkeleri için özgürlük istediklerini yarım ağız söylerken, bir iki filmle de gönül almaya çalışıyorlar. Açılacak defter çok. 1994 yılında Ruanda’da olup bitenlerin sorumlularının başında “İnsan Hakları Bildirisi”nin yeşerdiği Fransa vardı. Afrika’nın hangi köşesine gitseniz beyaz insanın bir yüz karalığı çıkar. Acıyor, üzülüyor, başlarını okşuyor ama bir tarafı hâlâ onları hor görüyor, küçümsüyor.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/sinema/bati-hayranliginin-yok-ettigi-one-table-two-elephants-h44061.html

Bu haber toplam 241 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim