• İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

Bay Morris Lessmore'un uçan fantastik kitapları

Bay Morris Lessmore'un uçan fantastik kitapları
''Bay Morris Lessmore’un Uçan Fantastik Kitapları'' [The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore] öyle güzel bir hikâye ve tüm dünyada o kadar ilgi uyandırmış ki hem kitabı hem animasyon filmi hem de tablet uygulaması var aynı hikâyenin.

 Kahramanımız Kitaplarla dolu, kitapların yaşadığı, piyano çaldığı, uçtuğu, akla hayale gelmeyecek işler yaptıkları bir evdedir ve hatta bir sahnede onu can çekişmekte olan bir kitabı ameliyat ederken görürüz. Dilara Yabul yazdı.

Bu yazı, “Bay Morris Lessmore’un Uçan Fantastik Kitapları” [The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore] ile ilgili. Bu hikâye öyle güzel bir hikâye ve tüm dünyada o kadar ilgi uyandırmış ki hem kitabı, hem animasyon filmi, hem de tablet uygulaması var aynı hikâyenin. Bu yazıda biz animasyon filmini ele alacağız.

15 dakikalık kısa metrajlı bu animasyon, 84. Oscar Ödülleri’nde ‘Kısa Metrajlı Animasyon Filmi’ dalında ödüle layık görüldü. Hikâyenin yazarı tüm dünyada illüstrasyonlarıyla meşhur birisi: William Joyce. Kapaklarıyla ünlü New Yorker dergisinin pek çok kapağına imza atan Joyce, sevimli karakterlerle dolu Buz Devri animasyonunda da birden fazla karaktere can veren kişi. Animasyonun yönetmen kadrosunda da Brandon Oldenburg ile William Joyce’u görüyoruz.

Pamuk şeker tadında bir animasyon

William Joyce’un hikâyesi sadece animasyon filmi olarak değil, çocuk kitabı olarak da uygulama olarak da çok beğeni toplamış ve eleştirmenlerden tam not almış. Bu tabii ki sadece hikâyenin iyi olduğunu gösterir, animasyon Oscar’ı alması için yeterli bir sebep değil ancak yazan ve yöneten kişi/ler yetenekli olduklarından ortaya çok güzel, insanı bir yandan hüzünlendiren bir yandan da umutla dolduran pamuk şeker tadında bir animasyon filmi çıkmış.

Filmimiz sıkıcı kahverengi takımıyla bir otel odasının balkonunda kitap yığınının arasında günlüğüne yazı yazan kahramanımız ile başlıyor. Kendi evinde değil de, bir otelde kalıyor Bay Morris Lessmore. Kahramanımızın ismi İngilizce bilenlerin muhakkak dikkatini çekmiştir; Murat Menteş’in kitaplarında gördüğümüz kelime oyunlu isimlerden biriyle karşı karşıyayız. “More is less. Less is more.”u doğrudan çağrıştıran bir isim seçmiş hikâye yazarımız, yani “Çok azdır; az ise çok.” Sadelik ve yalınlığın vurgulandığı bu söze, özellikle minimalist yaşam meraklıları epey aşinadır.

Bu haber toplam 362 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim