• İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C

Betül Özbay ile Manihaizm üzerine konuştuk

Betül Özbay ile Manihaizm üzerine konuştuk
Betül Özbay’ın Dergah Yayınları’ndan çıkan eseri ‘Manihaist Bir İlahi Huyadagman’ kitabı Manihaist inancının öğretilerini, diğer dinlerle olan ilişkisini işliyor. Betül Özbay, Salih Ağbalık kitap üzerine hazırladığı soruları cevaplandırdı.

Betül Özbay’ın Dergâh Yayınları’ndan çıkan eseri ‘Manihaist Bir İlahi Huyadagman’  kitabı Manihaist inancının öğretilerini, diğer dinlerle olan ilişkisini işleyerek Manihaist dinin kurucusu olan Mani’ye dair geniş bilgiler içeriyor. Kitaba dair ayrıntıları sizler için sorduk. Kadim dinlerden biri olan Manihaismi konu alan bu kitabın birçok akademik çalışmaya öncülük ve kaynaklık edeceğini düşünmekteyim.

Hafızalardan silinmiş bir din olan Manihaizm’e dair çalışma fikri nasıl oluştu? Çünkü hakkında çok az kaynak olmasına rağmen, dünyanın çeşitli yerlerine yayılmış ve kaybolmuş durumdalar. Bu kaynakları bir araya getirebilme sürecine de değinir misiniz?

2007 yılında lisans eğitimim sırasında katıldığım bir yaz okulunda aldığım dersler ve hocalarımın yönlendirmesi ile ilk defa Turfan Bölgesi’nde bulunmuş olan eserlerden Manihaist bir tövbe duası üzerinde çalışmaya başladım. Daha sonra yüksek lisans ve doktora eğitimimde de Manihaist eserler üzerine çalışmalarımı sürdürdüm. Almanya’da doktora derslerimi takip ederken Orta İran dilleri öğrenmeye başladım ve bu eserlerin Eski Uygurca çevirilerini kaynak metinlerden takip ederek çalışabildim. Bu süreçte en çok zaman talep eden elbette tüm bu kaynaklara ulaşabilmek ve anlayabilmektir. Ne yazık ki ülkemizdeki kütüphaneler bu alanda yetersiz kalıyor, bu nedenle yurt dışında bulunduğum sürelerde kendi kütüphanemi oluşturdum. Fakat farklı ülkelerde de olsa orijinal yazmaların çoğu fotoğraflanmış ve dijital olarak İnternet üzerinden erişilebilir durumdadır ve bize büyük kolaylıklar sağlar, eğer böyle olmasa bu tip çalışmaların yapılabilmesi muhtemelen on yıllar sürerdi.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/soylesi/betul-ozbay-ile-manihaizm-uzerine-konustuk-h41514.html

Bu haber toplam 1360 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim