• İstanbul 28 °C
  • Ankara 32 °C
  • İzmir 37 °C
  • Konya 31 °C
  • Sakarya 29 °C
  • Şanlıurfa 38 °C
  • Trabzon 26 °C
  • Gaziantep 35 °C
  • Bolu 25 °C
  • Bursa 31 °C

Betül Soysal Bozdoğan: Mekke Anlaşması İsrail'i ve dostlarını şoke etti

Betül Soysal Bozdoğan: Mekke Anlaşması İsrail'i ve dostlarını şoke etti

22 senedir Türkiye'de gündemi takip ediyor ve gazetecilik faaliyeti yürütüyorum. Ve hala şaşırabiliyorum.

"Hayaldi, gerçek oldu" diyebileceğimiz olaylar hayata geçiyor, içinizden "vay be" diyorsunuz, ülkeniz adına mutlu oluyorsunuz, sonra siyasi partilerin tepkilerine bakınca ve sosyal medya akışına; bu defa da "pes" diyorsunuz.

Son gelişmelerin ülke içindeki karşılanma biçimine ben ve benim gibi gazeteciler şoke olurken, gelişmelerin masada imza ile sonuçlanmasına da İsrail şoke oldu.

İsrail'in kabusu olma potansiyeli taşıyan Mekke Anlaşması, içimizde gizlenen Siyonizm uşaklarını ve İrancıları fena halde kızdırdı.

Bakınız önce Mekke Anlaşması dünya basınında hangi manşetlerle ele alındı? Görelim, sonrasında nasıl yorumlamamız gerektiğine siz karar verin.

CBS NEWS: "Üç bölgesel güç, iş birliğini pekiştirdi."

BLOOMBERG: "Mekke'de yeni bir Ortadoğu güvenlik çerçevesi şekilleniyor."

BBC: "Mekke anlaşması dünyanın en güçlü üç Müslüman ülkesi tarafından imzalandı."

LE MONDE: "Suudi Arabistan, Türkiye ve Pakistan Mekke'de eşi görülmemiş bir savunma ittifakına imza attı."

JUNGE WELT: "Yeni bir bölgesel güç bloku ortaya çıkıyor."

PENTAPOSTAGMA: "Mekke anlaşması Cumhurbaşkanı Erdoğan için diplomatik bir zafer."

EL CEZİRE: "Anlaşma bölgesel karışıklıkların ortasında imzalandı."

THE INDIAN EXPRESS: "Anlaşma bölgesel dengelerin değiştiği bir dönemde imzalandı."

Tüm bu yayınların yanında İsrail medyası, Pakistan'ın Türkiye'ye nükleer silah teknolojisi transfer edebileceğini yazdı. İsrail kaynakları Türkiye-Pakistan arasında savunma sanayi alanında giderek artan iş birliğine dikkat çekti. Pakistan'ın Türkiye'den 30 adet Atak Helikopteri, 4 MİLGEM Korveti, Pakistan'da STM'nin teknik desteği ile inşa edilen denizde ikmal gemileri ve Türkiye'nin Pakistan'dan alacağı Super Mushshak uçaklarına dikkat çekildi. Türkiye'yi en yakından takip eden yabancı medya; İsrail ve Yunanistan medyası desek yalan olmaz.

Mekke Anlaşması'nın yansımalarını aktarırken önemli bir hususun da altını çizmek lazım.

Dünya Müslüman Alimler Birliğinden "Mekke Ortak Savunma Anlaşması"na destek geldi. Dünya Müslüman Alimler Birliği, Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında imzalanan "Mekke Ortak Savunma Anlaşması"nı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, anlaşmayı İslam aleminin birliği ve bağımsızlığı yolunda önemli bir adım olarak nitelendirdi.

Ben de bu tespitin altına imzamı atıyorum.

Üç önemli güç alanı, savaşların ortasında ittifak kurdu.

Türkiye; askeri gücü ve savunma sanayii ile, Pakistan; nükleer gücüyle ve Suudi Arabistan; ekonomik birikimi ile bölgede yerli dinamiklerle yeni bir güvenlik mimarisi inşa etmekte.

Mekke Anlaşması hakkında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan şu açıklamaları yaptı: "3 ülke birbirinin güvenliği ile ilgilenecek. Anlaşma düzeyine geçmesi 2 yıl 8 ay sürdü. Bölgede istikrarı getirecek büyük bir adım. Yazıya bağladığımız ortak bir tehdit yok. Bize saldırmayan hiçbir ülke hedefimizde değil. Genel sekreterliğin merkezi Suudi Arabistan'da olacak. Adını vermek istemediğim başka ülkeler de katılmak istiyor. Bir sonraki aşamada Mısır'ın da katılacağını umuyoruz. Hedefimiz bölgedeki tüm ülkelerin bu çatı altında toplanmasıdır."

Şimdi Mekke Anlaşması için hangi ülke, ne dedi? Buna bakalım.

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif: "Bin Selman ve Erdoğan ile savunma anlaşmasını imzalamaktan onur duyuyorum. Anlaşmanın inanç, dostluk, barış ve güvenlik için ortak bir kararlılıkla birleşmiş üç kardeş milletin gelecek nesilleri için bir barış kalkanı olarak kalmasını diliyorum."

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan: "Anlaşma kardeşliğimizi gösteriyor, bölgenin tamamı üzerinde olumlu etki edecek."

Filistin'i temsilen açıklama şöyle: "Anlaşma, Müslüman ülkeler arasında güvenliği güçlendirme açısından önem arz ediyor."

Bahreyn açıklamasıysa, "Caydırıcılığı artırmaya yönelik ortak iradeyi yansıtıyor" şeklinde ifade edildi.

Yazının bu kısmında Mekke Anlaşması ekonomide dengeleri nasıl değiştirecek? Sorusunun cevabını arayalım.

Türkiye'nin stratejik gücünü yansıtan veriler şöyle;

*⁠ ⁠1,6 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğe sahip

*⁠ ⁠Güçlü boru hatlarının kesişim noktasında yer alıyor.

*⁠ ⁠Karadeniz'de Sakarya gaz sahasında üretim sürüyor.

*⁠ ⁠Gabar'da petrol üretimi yapılıyor.

*⁠ ⁠Türkiye yenilenebilir enerji kapasitesi ile de öne çıkıyor.

*⁠ ⁠Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ne yönelik çalışmalar devam ediyor.

Suudi Arabistan'ın stratejik yönleri ise şöyle:

-1,39 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğe sahip.

-260 milyar varillik kanıtlanmış petrol rezervi bulunuyor.

-Yaklaşık 9 trilyon metreküp doğal gaz rezervi var.

-Dünyanın en büyük ham petrol ihracatçısı.

-OPEC'in en etkili ülkelerinden biri olarak öne çıkıyor.

Devamı: https://www.star.com.tr/yazar/mekke-anlasmasi-israili-ve-dostlarini-soke-etti-yazi-2033458/

Bu haber toplam 205 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim