• İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C

Bir Cihan Aktaş Okuması: Bacıdan Bayana

Bir Cihan Aktaş Okuması: Bacıdan Bayana
Farklılıkları ve Sabiteleri ile Cihan Aktaş

Cihan Aktaş'ı genelde ve özelde içinde bulunduğu camiadaki meslektaşlarından ayıran belirgin özellikleri var. Camiayı, entelektüeller, yazarlar, kadın yazarlar, İslamcı yazarlar ve İslamcı kadın yazarlar olarak genelden özele sınırlayabiliriz.

Cihan Aktaş'ı farklı kılan en önemli özelliği, bana kalırsa, doğru soruları soruyor oluşudur. Bu sorular öyle sorulardır ki, yaygın şekilde olduğu gibi, muhatabı sıkıştırmak amacı taşımaz. Sözün tesirini arttırmak amacıyla, yargıyı soru şeklinde ifade etme yönünden sualler değillerdir. Cevabı olmayan kısır mevzular da onun soru cümlelerine taşınmaz. Hakikaten sorar Cihan Aktaş; yargı dağıtmak, hüküm vermek, nutuk atmak kolay ancak öncelikle bu mevzu ile ilgili şu soruların cevabını da vermek zorundayız diyerek dikkati soru(n) üzerine çeker. Yerinde tespitler yapar, öfkelenmeden, bağırmadan gerçekleri net bir şekilde ifade eder.

Cihan Aktaş şahıs planında abla ya da hanımefendi olmaya takılmaz, onun bacı ya da bayan olması değildir mesele. Kendisine bacı muamelesi yapan, kendisinin yarısı düzeyinde entelektüel birikime sahip olmayan bir 'bayan' veya vasıfsız bir 'erkek' karşısında geçiştirici ve olgun bir tebessümle konuşmasını sürdürebilir. Kamusal alanda bu ifadelerin toplamının, yargıların kadına yüklediği anlamı, misyonu dert edinip üzerine makaleler kitaplar yazar. Öte yandan bir genç, röportaj esnasında samimiyet ve muhabbetle kendisine 'abla' diye hitap etti diye onu terslemez, bunu kompleks meselesi yapmaz.

Olanca nezaketi, sözlerindeki ve kıyafetindeki duru sadeliğiyle meselesini anlatır Cihan Aktaş. Geçen yıllar, değişen moda, hâkim ideoloji veya iktidarlar Aktaş'ın, söylemlerinde, tarafında ya da tarzında bir değişikliğe sebep olmamıştır. Kimden gelirse gelsin ve kime karşı olursa olsun zulme karşıdır.

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/bir-cihan-aktas-okumasi-bacidan-bayana-k4936.html

Bu haber toplam 192 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim