• İstanbul 18 °C
  • Ankara 28 °C

Bir neşe bin kültür ’’Ülkü Önal

Bir neşe bin kültür ’’Ülkü Önal
Biz insanlar hep kültürden bahsederiz,fakrli açılardan olsa bile hepimiz bir kültürü temsil ederiz,kültür nedir diye sorarsanız ise herkesin kendine has bir cevabı olur.

Fakat bana göre kültür edindiğimiz tecrübenin bir parçasıdır,kültür bizi oluşturan,bizi biz yapan ,doğduğumuz,büyüdüğümüz yerleri anlatan veya da en güzel şekilde ifade eden bir ünsürdür.Biz isanlar ise kendi ülkemize,kendi kişiliğimize has bir kültürün birer temsilcileriz.

Bazı insanlar ise kendi ülkesini veya da kendi kültürünü başkalara tanıtma anlatma işleri fazıfe edinmiş gibi tüm hayatlarını buna adamış oluyorlar,Ülkü Önal da bu insanlardan biridir.Türk kültürün daha doğruzu türkiye’nin karadeniz bölgesini en özel, en güzel bir şekilde dünyaya tanıtan ,bunun için de hayatı boyunca bir sürü eser,araştırma v.b çalişma yapan kadınlardandır.Bir kadın olarak,güçlü bir kadın olarak bana örnek olan kendisi,benim için bir umut,yolumu gösteren bir ışık olmuştur.

Ülkü Önal ile 2018 yılında Türk Yazarlar Birliğinde tanışmış oldum ve diyebilirim ki 2018 yılından itibaren Türküye’de kendimi yabancı hissetmemişimdir.İlk buluşmamızda bana Artvin yemeklerden ikramda bulunan Ülkü hanımdan öğrendim ki Artvın ve Acara bölgelerinde yapılan yemekler biribirine çok benzer,aynı isimleri taşıyan bazı yemekler ise beni bulunduğum yere daha da kuvvetle bağlayıp Türkiye-Gürcistan arasındaki o müthiş,yüzyıllar boyu süregelen dostluğu daha da belirgin bir şekilde gösterdi. Bazılar için basıt yemekler benim için araştırmanın ve iki ülke arasında olan kültürel bağın gösterisi olmuştur.Böylelikle araştırmalarımda ve ya da öğrencilik hayatımda çektiğim tüm sorunları Ülkü Hanımla tanışmamla halletmiş olmuştum.

Sohbetlerimiz daima bir buluşu ile sonuçlandıran konuşmalardandı,birbirimize kültürümüzden,ülkelerimizin tarihinden ve o tarihteki ortak noktalardan bahsederek ufkumuzu genişletiyorduk ,daha doğrusu o ufkumu genişletiyordu ve Türkiye’nin kültürünü her defasında farklı bir yönden gösteriyordu.Böylelikle ben Türkiye’nin Ülkü hanım ise Gürcistan’ın kültürünü çok samımı bir ortamda öğrenmiş oluyorduk.

Kurduğumuz ilişkiler,dosltuklar bazen hayatımızın en büyük derslerden olurlar bizim için,Ülkü Önal da benim İçin büyük bir ders ve de örnek oldu seneler böyünca.Benim için güçlü,yetenekli,çalışkan ,asla bitmeyen enerjiye sahip olan bir kadındır.

Hayatını bilimsel dünyasına adamış, yabancı örencilere evini açan,evini özleyen yanacı ruhlara ev olan, bir araştırmacıdır. Hayat geçer, bir sürü insanla karşılaştırır bizi ama bunlardan bazılar bizi derinden etkiler,kendi varlığımızda bir iz bırakır ve her adımımızda ,içimizin en derin noktasında taşımış oluyoruz.

Üstünden seneler geçince Ankarada geçirdiğim günler aklıma gelince, bir yerlerde bir Ülkü Önal parlıyor hatıralarımda,Türkiye’deki ailem olan kendisi,varlığıyla,desteği ile gürbetteki soğuk kış günleri sıcacık hatıralara çevirme gücüne sahiptır.

Bazen sevdğiniz isanı anlatmak çok zor oluyordur,düşünüyorunuz,aklınıza sanıyede milyonlarca kelime geliyor ve siz ona layık en güzelini seçmeye çalışıyorsunuz,seçemeyince de hepsine tutunup bir yazı değil de sevgi ile dolu bir karmaşa oluşturuyorsunuz.Ben de bir karmaşa oluşturduğumun farkına vararar tek deyimle anlatmak isterdim kendisini ’’ Erdemlerin en büyüğü bilimdir,bilğidir’’ (Ferabi).Ülkü Önal da hayatı boyunca tek bir erdem olan bilim için çalışmış, kendi bölgesine çok büyük bir araştırmacı kazandırdı.

Kendisiyle tanıştığım için kendimi çok şanslı bulmakla birlikte çok da gururuyum.

Örencilere birer umut ve örnek olan güçlü bir kadın temsilcisidir Ülkü Hanım.

Bir kadın ,bir araştırmacı, bir Ahıska kültür temsilcisi, bir tükenmez bitmez enerji,bir umut Ülkü dediğiniz zaman aklıma ilk gelen bu sıfatlardır.

 

 

                                                                                           Sopiko Tsulukidze

Bu haber toplam 551 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim