• İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C

Bir Osmanlı Bilgini Taşköprülüzâde Ahmed Efendi (ö. 968/1561)

Bir Osmanlı Bilgini Taşköprülüzâde Ahmed Efendi (ö. 968/1561)

Müderris, kadı, arif, alim ve bilge gibi vasıflarının yanı sıra ilim dünyasında son derece önemli eserlere imza atmış olan Taşköprülüzâde Ahmed Efendi ve oğlu Kemâleddin Mehmed Efendi kaynakların verdikleri bilgilere göre, İstanbul’da medfundurlar. Mezar yerleri hakkındaki bilgilere gelince, baba Taşköprülüzâde Ahmed Efendi “Fatih civarında Aşık Paşa mahallesinde medfundur.” Oğlu Kemaleddin Mehmed Efendi ise, “H. 1030 yılının ortalarında Sultan II. Osman’ın maiyetinde Lehistan seferine giderken İsakçı-İshakçı’da vefat ettiğinden naaşı İstanbul’a naklolunarak Aşık Paşa cami avlusunda pederinin yanına defnedilmiştir” (Bursalı Mehmed Tahir, Osmanlı Müellifleri, İstanbul: Meral Yayınevi, ty., 1/456-457) Diğer bir kaynağa göre ise, baba Taşköprülüzâde hakkında “cenaze namazı Fatih Cami’nde kılındıktan sonra Fatih’te Aşık Paşa Camii’nin haziresinde bulunan Seyyid Velâyet Türbesi yakınında defnedildi” denilmektedir. Oğlu hakkında ise:  “Tuna nehri kenarında İsakçı’da vefat etti. Naaşı gemiyle İstanbul’a nakledilip Aşık Paşa Camii haziresine defnedildi” bilgisine yer verilmektedir. (TDV İslâm Ansiklopedisi, 40/151-153) 

 

Büyük bilgin Taşköprülüzâde Ahmed Efendi’nin kendi kaleminden özetle sunacağımız hayatı ve eserlerine geçmeden önce mezarı hakkında bir hususa dikkat çekmek istiyoruz. Bundan yaklaşık olarak bir yıl önce bir Kasım ayında yukarıda zikrettiğimiz kaynakların verdiği bilgilerden yola çıkarak hem kendisinin hem de oğlunun mezarını ziyaret etmek istedik. Bu vesileyle deniz sahilinden yukarılara doğru bazen dar sokaklardan geçerek bazen de yokuş tırmanarak İstanbul/Fatih’te bulunan Aşık Paşa Cami’ni ziyarete gittik. Gerek caminin haziresinde gerekse civarında pek çok zevatın kabrine rastlamak mümkün olsa da bütün aramalarımıza rağmen ne Aşık Paşa Cami’sinin avlusunda ne caminin hemen karşısında bulunan ve restorasyonda olduğu için içerisine giremediğimiz Seyyid Velâyet Türbesi’nin civarında adlarının yazılı olduğu herhangi bir mezara rastlayamadık. Ayrıca, Tevârih-i Âl-i Osmân adlı eserin yazarı Aşıkpaşazâde’nin kabrinin yer aldığı kısımdaki sandukaların üzerinde de herhangi bir bilgiye rastlayamadık. Bunun yanında olmasını hiç temenni etmediğimiz bazı bilgilere göre ise, geçmiş zaman içerisinde cami avlusunda bulunan bazı mezarların kaldırıldığıdır. Ancak şunu da hemen belirtelim ki, mezarların yerleri hakkındaki bilgilerin netleşmesi için araştırmaların devam etmesi gerekmektedir.

Devamı: https://www.insaniyet.net/bir-osmanli-bilgini-taskopruluzade-ahmed-efendi-o-968-1561/

Bu haber toplam 438 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim