• İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C

Bir şair ve düşünür olarak Sezai Karakoç

Bir şair ve düşünür olarak Sezai Karakoç
Sezai Karakoç, İslâm kültürünün unsur ve imgelerini, izlerini modern bir şiir anlayışı ile yeniden yorumlama çabası içinde olmuştur. Hem İslâm düşüncesi hem de Batı düşüncesine uzanan bağlantıları vardır onun şiirinin. Şakir Kurtulmuş yazdı.

Toplumları içinde bulunulan durumdan başka bir duruma çağıran; dönüştürme, değiştirme çabası içinde olan sorumluluk duyan yazarlar, düşünürler her dönemde olmuş ve bu görevlerini özveri ile yapmışlardır. Bireyler olarak biz de bu önerilen dönüşüm üzerinde çalışma, anlama gayreti içinde olmaya çalışırız. Asıl değişimi, dönüşümü gerçekleştirecek, bu mesele üzerinde kafa yoracak olanlar ise yazarlar, sosyologlar, toplumu yönetenlerdir.

Sezai Karakoç bir düşünür olarak, bir yazar ve şair olarak duyduğu sorumluluğu ilk günden beri açıkça ortaya koymuş, bu projeyi de ‘diriliş’ olarak adlandırmış önemli bir isimdir. 60 yıl kadar önce ilk kez ‘diriliş’ dediklerinde bunu yanlış değerlendirenlerin olduğunu, ama bugün gelinen noktada daha iyi anlaşıldığını, dirilişin esasında ruhun dirilişi demek olduğunu İslâm medeniyeti ve kültürü yeniden diriltilirse, toplumun kurtuluşunun, dirilişinin böyle gerçekleşeceğine inanmaktadır. İslâm medeniyetinin kurulusunun ancak böyle bir ‘diriliş’le gerçekleşebileceğini söyler. Diriliş bir umuttur. Yenilenme, büyüme, yeniden oluş, harekete yeni bir sinerji ile ivme kazandırmadır. Sezai Karakoç, bütün eserlerinde ‘diriliş’ düşüncesi üzerinde durmakla, dirilişi anlatmakla yeniden dirilişin insanı kurtuluşa, toplumu ise dönüştürmeye varan yola götüreceğine inanır. Diriliş, insanlığın hakikatle, sanatla, kültürle, edebiyatla, edep ve ahlakla yeniden bir araya gelme, buluşma isteğinin bir çabasıdır.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/portre/bir-sair-ve-dusunur-olarak-sezai-karakoc-h32478.html

Bu haber toplam 843 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim