• İstanbul 17 °C
  • Ankara 19 °C

Biz Tunus'u kimlerle biliriz?

Biz Tunus'u kimlerle biliriz?
Kamil Yeşil, Gannuşi idam cezası alınca Ankara'da Tunus konsolosluğuna siyah çelenk koyan bir kaç iyi adamı ve başlarına gelenleri hatılatıyor bizlere.

Eğer tarihe bakarsanız, İbni Haldun’un Mukaddimesi’ni okumuşsanız, Tunuslu Hayreddin Paşa’yı ve eseri Akvem’ül-Mesâlik fî Ma’rifet-i Ahvâl’il-Memâlik’i biliyorsanız, Namık Kemal’in, Ali Suavî’nin ve hatta Ziya Gökalp’in fikri macerasını takip etmişseniz Tunus bizim vilayetimiz olur. Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma’nın Tunus Hatıraları’nı okuduysanız görürsünüz ki Tunus halihazırda yine bizim toprağımızdır. Zira Tunus’ta teneffüs edilen hava, manevi iklim her daim Osmanlı’dır, Türk’tür.

Unuttuğumuz topraklara dönüş

Türkiye bir Osmanlı bakiyesi olarak Cezayir’de, Tunus’ta, Fas’ta, Mağrip’te olan biten bütün olaylarla ilgilenmek zorundadır. Ne yazık ki Fransızların bu toprakları sömürgeleştirmesine, on binlerce insanı katletmesine göz yumulmuştur. Türkiye kendi içine kapa(tıl)mış, arkasından maddi ve manevi zenginliğinden bir parça olan bu topraklarda akla hayale sığmayan cinayetler işlenmiştir. Devletin tanımadığı bağımsız Cezayir, Sezai Karakoç tarafından “Cezayir’in Atları” ile selamlanmış, Fethi Gemuhluoğlu tarafından Arapgir’de çıkan küçücük bir gazetede bunun coşkusu ifade edilmiştir. Türk aydını, Franz Fanon kadar bile bir duyarlık göstermemiştir Cezayir’e, Mağrip’e... Ta ki Turgut Özal’ın Cezayir’den özür dilemesine kadar devam etmiştir bu ayıp.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/mercek-alti/biz-tunus-u-kimlerle-biliriz-h5409.html

Bu haber toplam 208 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim