• İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C

Bosna Hersek’in Osmanlı mirası eğitim kurumu Gazi Hüsrev Bey Medresesi 486 yaşında

Bosna Hersek’in Osmanlı mirası eğitim kurumu Gazi Hüsrev Bey Medresesi 486 yaşında
Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da Sultan II. Bayezid’in torunu Gazi Hüsrev Bey tarafından 8 Ocak 1537’de kurulan tarihi Gazi Hüsrev Bey Medresesi, ülkedeki en eski eğitim kurumu olarak 486’ncı kuruluş yılında hizmet vermeye devam ediyor.

Bosna Hersek’teki en değerli Osmanlı mirasından biri kabul edilen ve Saraybosna’nın kalbi tarihi Başçarşı’da bulunan medrese, geçirdiği tüm savaş ve zorluklara rağmen aralıksız eğitim veriyor.

Osmanlı padişahlarından Sultan II. Bayezid’in torunu Gazi Hüsrev Bey tarafından 8 Ocak 1537’de kurulan medrese, yaklaşık yarım asırdır ülkenin en prestijli liselerinden biri olarak varlığını sürdürüyor.

Hırvatistan’ın güneyindeki Dubrovnik kentinden getirilen taş ustalarının yaptığı medresede dini derslerin yanı sıra bilimsel dersler de veriliyor.

Savaşta dahi kapılarını kapatmadı

Medrese, Bosna Hersek’te 1992-1995’teki savaşta kuşatma altında tutulan Saraybosna’da kapılarını eğitime kapatmamış olmasıyla da dikkati çekiyor.

Zorlu savaş yıllarında öğrencilerini çatısı altında toplayan tarihi medrese, komünist eski Yugoslavya döneminde de eğitime ara vermeden devam etti.

Yıllardır ayakta kalmasıyla Bosna Hersek’in en köklü eğitim kurumu halini alan medrese, İngilizce, Arapça ve Türkçe öğretilmesi dolayısıyla Boşnak ailelerin öncelikli tercihleri arasında yer alıyor.

Diplomaları ülkedeki diğer lise diplomalarına denk olan mezunlar, medreseyi bitirdikten sonra sadece ilahiyat değil, istedikleri diğer fakültelerde de eğitim görebiliyor.

Gazi Hüsrev Bey, medreseyi annesi için yaptırdı

Bosna Hersek’te 16. yüzyılın ilk yarısında 20 yıl boyunca Osmanlı’nın sancak beyliğini yapan Gazi Hüsrev Bey, inşa ettirdiği cami, medrese, kütüphane, saat kulesi, çarşı, han ve dükkanlarla o dönemde mütevazı bir kasaba olan Saraybosna’nın şehirleşmesinde en önemli adımları attı.

Devamı: https://timebalkan.com/bosna-hersekin-osmanli-mirasi-egitim-kurumu-gazi-husrev-bey-medresesi-486-yasinda/

Bu haber toplam 173 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim