• İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Breviarium Historiae Romanae Üzerine Notlar

Breviarium Historiae Romanae Üzerine Notlar
*Senatus. Roma imparatorluğunun kuruluşu kadar eski bir geçmişe sahip olan senatus, Romulus tarafından aklı başında, tecrübeli ve doğru yol gösterici 150 kişiden oluşuyor.

Romulus dürüst olduğuna inandığı 150 bilge kişinin görüşünü aldıktan sonra kararlarını veriyor. Tam bir istişare örneği var. Senatus İslam'da meşveret olarak karşımıza çıkmaktadır. Meşveret, yapılacak devlet işlerinde ehil olan kişilere danışmak, onlarla fikir alış verişinde bulunmaktır. Hazreti Muhammed döneminde tam bir meşveret (senatus) işleyişi olduğunu biliyoruz ama peygamber daha vefat etmişken meşveretin ortadan kalktığını görüyoruz. "Sakife-i Beni Saide" de Ensar, Sa'd Bin Ubade'yi halife yapmak isterken muhacirler baskın çıkarak Hazreti Ebu Bekir'i halife ilan ediyor. Ama nasıl? işte işin aslı esası ve usulü esasın önüne geçiren husus da bu "nasıl?" oluyor.

*Yönetici Tipleri. Roma tarihinde iki yönetici tipi karşımıza çıkmaktadır. Birincisi Caesar, Nero gibi diktatör eğilimli imparatorlar. Bu tiplerin amacı senatus'u etkisiz ve işlevsiz kılarak tek başlarına hakimiyet sağlamaktır. İkincisi Antoninus Pius, Marcus Aurelius Antoninus, Octavianus ve Traianus gibi halk tarafından sevilen demokrat eğilimli yöneticilerdir. Özellik filozof imparator Marcu Aurelius dikkat çekmektir.

*Büyük İmparatorluk Olmak. Eutropius için büyük imparatorların iki özelliği vardır. Bunlar, ahlaklı olmak ve Yönetme yeteneğine sahip olmaktır.

*Mahkeme. Eutropius'un Roma Tarihinin Özeti kitabı aslında yöneticilerin yargılandığı bir mahkemedir. İyi ve demokrat imparatorların yaptığı işlerle tanrılaştığını, kötü ve despot yöneticiler ise arkasından kötülendiğini söyler. Bir bakıma Eutropius şunu demeye getiriyor. Ey yöneticiler! Adil ve iyi olun ki arkanızdan iyilikle bahsedilsin.

*Kitap. Eutropius'un amacı tarafsız ve nesnel bir Roma Tarihinin Özetini yazmak değildir. Onun bu eseri propaganda niteliği taşır. Ona göre Roma güçlüdür, kimse Roma'nın karşısına çıkamaz. Bir bakıma düşmanlarına gözdağı vermek istemektedir. Fakat kitap Roma imparatorlarının nasıl bir kişilik yapısına sahip oldukları hakkında önemli bilgiler vermektedir.

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/breviarium-historiae-romanae-uzerine-notlar-k5182.html

Bu haber toplam 275 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim