• İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Çocuk Edebiyatına İçeriden Bir Bakış: Ayşe Şeker Kılıç

Çocuk Edebiyatına İçeriden Bir Bakış: Ayşe Şeker Kılıç
Sizi çocuklar için yazmaya yönelten nedir?İki belirgin sebepten söz edebilirim. İlki çocuklarım, ikincisi de içimdeki susma bilmeyen çocuk. Kızım dört yaşındayken böceklere merak sarmıştı.

Sürekli onlar hakkında sorular soruyordu. O sıralar yaşı itibariyle kafiyeli metinleri seven kızım için uygun bir kitap arayışına girdim. Ama bu konuda okul öncesine hitap eden, istediğim gibi bir eser bulamadım. Biyoloji öğretmeni olduğumdan böcekler hakkında bilimsel bilgiye sahiptim. Kızım sayesinde yüzlerce yeni kitapla tanışmıştım. Evde hatırı sayılır bir çocuk kitaplığımız vardı. Yeni çıkanları takip ediyor, çocuğumun seveceği kitabı kapağından tanıyabiliyordum. Neden kızımın sorularına cevap veren bir kitap yazmayayım diye düşündüm. İlk kitabım "Koksi Ve Böcek Arkadaşları" böyle ortaya çıktı.

Sonrasında çocuk kitaplarını sadece çocuğum için değil kendim için de aldığımı fark ettim. Kızıma iyi geldiği kadar bana da iyi geliyordu. İçimdeki çocuk başka çocuklarla da konuşmak isteyince yazmak kaçınılmaz oldu.

Çocuklar için yazmanın yetişkinler için yazmaktan daha zor olduğuna inanıyor musunuz?

Ben yetişkinler için yazmakta daha çok zorlanıyorum. Ama genelleme yapacak olursak çocuklar için yazmak daha çok sorumluluk istiyor. Çocuğa görelik ilkesini atlamadan, parmak sallamadan, eğlenceli ve ilginç metinler yazmak gerçekten büyük emek ve özveri istiyor.

Çocuklara hitap eden metinlerinizde "olmazsa olmaz"ınız nedir? Sizce yazma sürecinizde bu ölçütünüz değişebilir mi?

Yazdığım her yazıda çocuğun hoşuna gidecek şeyi yakalamaya çalışırım. Bu bir biyografiyse de, okuma kitabıysa da, bilimsel bir yazıysa da önceliğim çocuğun severek, sıkılmadan okuması. Bu yüzden yazdıklarımı sık sık sesli okurum. Bazen, benim bile hoşuma gitmedi, çocuklar hiç sevmez deyip silerim tüm yazdıklarımı ve baştan başlarım. Bunun değişeceğini pek sanmıyorum.

Çocuk edebiyatının ülkemizde ve dünyadaki gelişimini takip ediyor musunuz? Diğer yazarları okur musunuz? Gidişat nasıl?

Elimden geldiğince haberdar olmaya çalışıyorum. Yayınevlerinin bültenlerini ve sosyal medya hesaplarını takip ediyorum. Yeni çıkan kitapları edinmeye ve okumaya çalışıyorum.

Diğer yazarları da tabii ki okuyorum. Çok severek ve büyük ilgiyle okuduğum hem yerli hem de yabancı yazarlar var. Çocuk edebiyatı benim sadece kalem oynattığım bir alan değil aynı zamanda iyi bir okuyucuyum. Çocuk kütüphanelerini düzenli ziyaret eder, fuarlarda çocuk kitabı yayıncılarına mutlaka uğrarım. Başka yazarları okumak, onlardan etkilenmek, hatta belki de esinlenmek bence yanlış değil. Alandan haberdar olmak, hem de gelişmek için okumak gerektiğine inanıyorum. Yazmak için illa yetenekli mi olmak gerekir sorusuyla karşılaşıyorum sık sık. Yetenek işinizi kolaylaştırır ama çalışmak daha önemlidir diyorum. Çalışmaktan kastım bol bol okumak ve yazma pratiği yapmak.

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/cocuk-edebiyatina-iceriden-bir-bakis-ayse-seker-kilic-k5000.html

Bu haber toplam 536 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim