• İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Çöl Aslanı Ömer Muhtar

Çöl Aslanı Ömer Muhtar

Libya’daki en büyük Arap kabilelerinden sayılan Menife’ye mensup olan Ömer Muhtar, 1862’de Berka’nın Defne bölgesindeki Butnân’da doğdu. Bölgede etkin olan Senusi Hareketi medreselerinde okudu ve başarılı bir öğrenci olmasından dolayı Mehdî es-Senûsî’nin dikkatini çekti. Ömer Muhtar 1895’te onunla birlikte Tâc köyüne gitti.

Eğitimini burada tamamladıktan sonra 1899’da Çad'da Fransızların sömürge ve misyonerlik çalışmalarına karşı silahlı mücadele verdi. Mehdî es-Senûsî’nin 1902’de ölmesinin ardından Ömer el-Muhtar, Ayn Galaka’da eğitim ve tebliğe devam etti ve 1903 yılında Kasûr Zâviyesi’ne döndü.

Mehdî es-Senûsî’nin yerine geçen yeğeni Ahmed Şerîf es-Senûsî’nin, 27 Eylül 1911’de İtalya’nın Osmanlı Devleti idaresindeki Trablusgarp’ı işgal etmesi üzerine yaptığı toplantıya katıldı. Sonrasında Cebelülahdar’a dönen Ömer Muhtar Ubeyd kabilesini cihada hazırlayarak 1000 kişilik bir birlik kurdu. Böylece İtalyanlara karşı silahlı mücadeleye girişen ilk birlikler arasında yer aldı. Yerli halkla birlikte dağlara çekilerek yaklaşık 20 yıl boyunca İtalyanlara baskın düzenlediler.

I. Dünya Savaşı başlayınca Teşkilat-ı Mahsusa aracılığıyla Enver Paşa’nın kardeşi Nûri Paşa ile görüşmek amacıyla Butnân’a gitti. Bu sırada Ahmed Şerîf es-Senûsî İstanbul’a götürülmüş ve onun yerine (1917) Osmanlı Devleti İdrîs es-Senûsî’yi atamıştı. Ömer Muhtar İdrîs es-Senûsî tarafından direniş hareketinin kumandanlığına getirildi.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/col-aslani-omer-muhtar-p4-aid,11530.html#galeri

Bu haber toplam 456 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim