• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

D. Ali Taşçı: Toplum üvey anne gibidir

D. Ali Taşçı: Toplum üvey anne gibidir
Politik deneyimi olan bir arkadaşla konuşuyoruz. Söz döndü dolaştı “topluma güven” konusuna geldi. Bir seçimde toplumdan “evet” aldığı için, toplumun duyarlığından söz etti.

“Girdiğin seçimde toplum seni seçmeseydi aynı düşüncede olacak mıydın? Yani senin

 gözünde toplum duyarlı olacak mıydı?” diye ona sordum.

 Net bir cevap alamadım. Toplum, kendi değer ölçülerimize uyuyorsa “erdemli”, uymuyorsa “erdemsiz”  mi olacak? Siyasetçi, halkın aynasıdır, halk orda kendini görür.

 İnsan kendine fazla güvenmemeli. Fazla güven, bayağılık getirir. Kendine göstereceğin fazla güven, başkalarının size göstereceği saygı duygusunu örseler. Bayağı tavırlarınız çevrenizde küçümsenmenizle sonuçlanır. Başkaları için göstereceğiniz aşırı ve gereksiz çabalarda insanlar tarafından sömürülmenize, kullanılmanıza yol açar. Maalesef çevremizde bu tip insanlar çok!

 Toplum bir anneden çok, bir üvey anneye benzer; daha çok kendi gururunu okşayan çocukları sever. Siyasetçiler, toplum tarafından alkışlandıklarında, toplumun onları çok sevdiğini zanneder. Oysa “üvey anne” kendi çocuğuna kavuşunca üvey olanı evden dışarı atar.

Toplumun öz evladı kimdir? Öz değerleriyle yetişmemiş toplumlarda genel manada toplumun öz   evladı, cebidir, midesidir. Fakat köklü bir eğitimden geçmiş, fıtri yapısı örselenmeden yetişmiş, değer yargılarıyla tanışmış toplumlarda öz evlat inançlardır, değerlerdir; kısacası Din’dir.

 Yıllarca bütün uğraşılarınızla ve iyi niyetinizle “erdemli bir toplum” oluştursanız bile, bu çekirdek kadrodur; çoğunluğun cebi boşalınca bu erdemli azınlık, içine kapanır ve meydanı üvey anneye bırakır. Bundan sonra üvey annenin zulmü başlar. Çocuğu üvey annenin eline bırakmamak için toplumun midesini doyurmak zorundasınız.

Kitleler, şu günlerde gördüğümüz gibi, şiddetli yağmura benzer; zamanında önlem almamışsanız oluşan sel evinizi, şehrinizi basar, hatta götürür, canınıza bile mal olabilir.

İnsan çoğunlukla hiçbir şeyin kendisine hizmet etmekten daha değerli olmadığını söyler. Gururu okşanmayan insan, potansiyel bir düşman olarak karşınıza çıkabilir. Temiz ve ciddi insanları kalabalıklar içinde bulmaya çalışmak boşuna çabadır. Onlar mideleri ve cepleriyle değil, beyinleri ve kalpleriyle düşünür ve hüküm verirler.

Devamı: https://www.haber7.com/yazarlar/d-ali-tasci/3238667-toplum-uvey-anne-gibidir

 

Bu haber toplam 231 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim