• İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

D. Mehmet Doğan: 2021 İstiklâl Marşı yılı ilan edilmelidir

D. Mehmet Doğan: 2021 İstiklâl Marşı yılı ilan edilmelidir
Mehmet Âkif Ersoy'un Milli Mücadele döneminde Nasrullah Camisi'nde verdiği vaazın 100'üncü yılı nedeniyle TYB ve Eğitim-Bir-Sen Kastamonu Şubesi anma etkinliği düzenlendi.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) ile Kastamonu Eğitim Bir Sendikası, Mehmet Âkif’in 100. Yıl önce Kastamonu Nasrullah Camii kürsüsünden yaptığı Millî Mücadele’nin temel metinlerinden olan konuşmanın hatırasını birlikte yad ettiler.

19.11.2020 tarihinde gerçekleşen panele konuşmacı olarak; TYB Genel Başkan Yardımcısı Tarkan Zengin, yazar Erdal Arslan ve TYB şeref Başkanı ve Mehmet Âkif Ersoy Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan telekonferans sistemiyle katıldı.

Eğitim Bir- Sen toplantı salonundaki program Nasrullah Camii Baş İmam Hatibi Kahraman Şekercioğlu’nun Kuran'ı Kerim tilavetiyle başladı.

Mehmed Âkif’in tam 100 yıl önce 19 Kasım 1920’de Nasrullah Camiinde verdiği meşhur vaazı vesilesiyle gerçekleşen panelin açlışında bir konuşma yapan Eğitim Bir-Sen Kastamonu Şube Başkanı Orhan Sancaktaroğlu genelde Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinde gösterdiği başarıyı özelde ise bu mücadelede Kastamonu stratejik konumuna vurgu yaptı.

Sancaktaroğlu, “Kastamonu, milli mücadele açısından önemli. Bu memlekette Türkiye’nin en çok şehit veren köyü Kastamonu’dadır. Yine bu memlekete İstiklal Yoluyla mühimmat taşıyan memlekettir Kastamonu. Bu anlamda bizler, bunu yad etmek adına bir etkinlik düzenledik. Bunun önümüzdeki yıllarda da sürmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kastamonu Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu da birlik beraberliğin önemine vurgu yaptı konuşmasında şunları söyledi:

“Bizi biz yapan değerlerimiz var. Bu değerlere de sahip çıkmak gerekiyor. Çünkü birlik ve beraber olmamız gerekiyor. Millet olmanın da gerekliliği budur zaten. Mazide birlik için onu iyi bilmek lazım. Hal da birliğimizi mutlaka organize etmemiz lazım. Gelecek içinde mutlaka nasıl fert olarak hepimizin gelecekle ilgili hayallerimiz var, ülkemizle ilgili hayallerimizin de ortak olması lazım. Ayrı duyguyla organize olmamız lazım ki organize olabilelim. Bununda tek yolu var birbirimizi sevmekten geçiyor. Birbirimizi sevmedikçe başarılı olamayız”

 

Panelistler Tarkan Zengin ve  Erdal Arslan yaptıkları konuşmalarda Milli Şairimiz Mehmet Âkif Ersoy’un 100. Yıl önce  Kastamonu Nasrullah Camii kürsüsünden yaptığı konuşmanın önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundular.

D. Mehmet Doğan da yaptığı konuşmada; “Mehmet Âkif’in 100. Yıl önce bugün Kastamonu Nasrullah Camii kürsüsünden yaptığı konuşmayı anmak amacıyla düzenlediğimiz faaliyet için destek veren, katkı sağlayan Eğitim Bir-Sen Kastamonu Şube Başkanı Orhan Sancaktaroğlu ve şube yönetim kuruluna teşekkür ediyorum. Kastamonu’nun Milli Mücadelede çok önemli bir yeri var. İstanbul’dan Ankara’ya ulaşmak için iki yol var. Birincisi demir yolu ama işgal bölgesi olduğu için çok sağlıklı işleyemiyor. Ancak deniz yoluyla İstanbul’dan İnebolu’ya, İnebolu’dan Ankara’ya ulaşmak her zaman mümkün. Bu yol her zaman açık kalmıştır ve  Milli Mücadeleye katılan çok sayıda şahsiyet  İnebolu, Kastamonu, Çankırı yoluyla Ankara’ya ulaşmıştır. Ayrıca, İstanbul’dan gelen silah, mühimmat ve bazı ihtiyaç malzemeleri de aynı yoldan gelmiştir.” dedi.

Âkif’in Nasrullah Kürsüsündeki konuşması tesadüf değil

Kastamonu’nun Milli Mücadelede en fazla şehit veren illerin başında geldiğini ifade eden Doğan sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Kastamonu Milli Mücadelenin tabii merkezlerinden biridir. Mehmed Âkif’in Kastamonu’da 100 yıl önce Nasrullah Kürsüsünde konuşması asla bir tesadüf değil o günün şartlarında Kastamonu gibi bir yerde bu sözlerin söylenmesi gerektiği için bu konuşma yapılmıştır. Mehmet Âkif 1920 yılının Ekim ayının ortalarında Kastamonu’ya gelmiş, bir ay sonra da Nasrullah Kürsüsüne çıkmış o muazzam hitabeyi yapmıştır.  Aslında bu tam anlamıyla bir vaazdır, Mehmet Âkif dini ilimlere de vakıf bir şahsiyet olduğu için bu konuşma vaaz formatı içinde de o günün söylenmesi gereken bütün sözlerini söylemiştir. Peki o gün nasıl bir gündür? 1920 yılının Ağustos ayında, Fransa'nın başkenti Paris'in yakınındaki Sevr kasabası var, Osmanlı temsilcilerini buraya çağırıyorlar zorla bir anlaşma imzalatıyorlar. Bu olayın üzerinden birkaç ay geçtikten sonra, bu Sevr anlaşması nedir? Bize ne tür zorluklar getiriyor? Düşmanlar bizim için ne düşünüyor, biz onlara dostluk gösterdiğimizde, onların iyi taraflarını görmeye çalıştığımız halde, onlar ne haldeler? Bizimle ilgili ne düşünüyorlar? Ispartalı Hakkı var uzun yıllar Paris’te yaşayan bir şahsiyet. Onun şu sözünü naklediyor; “Bu adamların güzel şeyleri var lakin bu güzellikler hep yazlıdır, kitaplarındadır. Fiilen bu güzellikler yoktur. “ diyor.

Milli Mücadelenin temel metinlerinden birisi

Aslında bugün de tarih aynı şekilde tekerrür ediyor, aynı şekilde kitaplarında güzellikleri var, özgürlükleri, barışları var ama uygulamaya geçince bunların tam tersi uygulamaları var. İşte, Mehmet Âkif’te bunu söylüyor; “Düşmanla mücadele etmeden Anadolu’yu devletimizi kurtaramayız, uyanık olup mücadele etmemiz lazım” diyor. Cuma günü verilmiş olan bu vaaz şunun için önemlidir; büyük heyecan uyandırmıştır. Eşref Edip bu vaazı kayda geçirip Sebîlürreşâd Dergisin de de yayınlıyor. Dergi binlerce basılıp dağılıyor. Ayrıca, Diyarbakır El-Cezire Komutanlığında basılıp yayılması sağlanıyor. Anadolu’da ki camilerde kürsüden halka okunuyor. Mehmet Âkif’in Nasurullah kürsüsünden yapmış olduğu konuşma Milli Mücadelenin temel metinlerinden birisidir.”

İstiklâl Marşımızın millî marş olarak kabulünün 100. Yıldönümü nedeniyle TYB’nin 2021 yılı içerisinde yurt içinde ve yurt dışında faaliyetler düzenleyeceğini de belirten D. Mehmet Doğan, “İstiklal Maşı bir metin olarak önümüzde duruyor, o bize çok şey anlatıyor. O anlattıkları şeyler bu günde değerini koruyor, hatta gelecekte de değerini koruyacak. İstiklâl Marşımızın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından millî marş olarak kabulünün 100. Yıldönümüne büyük önem veriyoruz. Önümüzdeki yılın resmi olarak da “İstiklâl Marşı Yılı” olarak kutlanması için teşebbüslerimiz, müracaatlarımız var. İşte bu faaliyetlerimizin başlangıcını bugün burada, bu mütevazi toplantı ile yapmış oluyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Nasrullah Camiinde kılınan öğle namazından sonra ise TYB Genel Başkan Yardımcısı Tarkan Zengin ve Eğitim Bir-Sen Kastamonu Şube Başkanı Orhan Sancaktaroğlu Nasrullah Meydanında ortak basın açıklaması yaptılar.

Akif’e vefamızın bir gereği olarak onu rahmetle anmak için buradayız

 

Tarkan Zengin yaptığı konuşmada; “Tam 100 yıl önce ülkemize her taraftan saldırıların olduğu bir dönemde Mehmet Akif milli mücadelenin en etkili vaazlarını yaptığı Nasrullah Camii’nin önündeyiz. Bir vefa timsali olan Mehmet Akif’e vefamızın bir gereği onu rahmetle anmak için buradayız. Aradan 100 yıl geçmesine rağmen ülkemiz bugün de beka mücadelesi vermektedir. 100 yıl önce İstiklal şairimiz Mehmet Akif’in buradan yükselttiği mücadele sesini kulak vererek bizlerde diyoruz ki: Dün olduğu gibi bugün de Mehmet Akif’ler, Kastamonu gibi kahramanların yaşadığı şehirler ve mücadele azmini hiçbir zaman kaybetmeyen aziz milletimiz oldukça camilerimizden ezanı susturamayacaklar, semalarımızdan al yıldızlı bayrağımızı indiremeyecekler ve aziz vatanımızı bölemeyecekler. Bu faaliyetin yapılmasında büyük emekleri olan Eğitim-Bir-Sen Kastamonu Şube Başkanı Orhan Sancaktaroğlu ve yönetimine,  etkinliklere katılarak Mehmet Akif’e vefasına gösteren belediye başkanı, il genel meclisi başkanı, il müdürleri, akademisyenler, öğretmenler ve basın mensuplarına Türkiye Yazarlar Birliği adına teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Kastamonuların büyük ilgi gösterdiği programa; Kastamonu Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, İl Genel Meclisi Başkanı Güray Parçal, Eğitim Bir-Sen Kastamonu Şube Başkanı Orhan Sancaktaroğlu, TYB Genel Başkan Yardımcısı Tarkan Zengin, Vakıflar Bölge Müdürü Erdal İpek, Gençlik Spor İl Müdürü Reşat Asrak, Memur Sen İl Başkanı İrfan Bakır, TUGVA İl Başkan Selim Önen, ENSAR Vakfı Başkanı Abdullah Yılmaz, Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr.  Abdullah Aydın, Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Kaymakçı, Nasrullah Camii Baş İmam Hatibi Kahraman Şekerci ve  Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Aydın katıldı.

                                                                                                             Mahmut Erdemir

 

kastamonuda-mehmet-akif-ersoyun-nasrullah-vaazi-100-yilinda-anildi_e2b6d13.jpgenmc7enxcaa-h3v.jpg37642783-1605822465.jpg

Bu haber toplam 730 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim