
Doğan: Geçmişte başarılı olmuş kurumların ilkeleri üzerinden yeni yapılar kurulabilir
Programın kapanışında bir konuşma yapan TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan
“İki gün boyunca şûrayı takip ettim, tam manasıyla tam bir fikir ziyafeti oldu. Bu konuların konuşulmaya, tartışılmaya ihtiyaç olduğunu böylece gözlemledik. Doğrusu, HAK-İŞ Konfederasyonumuz kuruluşundan itibaren tanıdığımız bir konfederasyon. Özellikle Mahmut Bey Başkanımızı yıllardır tanıyoruz ve biliyoruz. Böyle bir şurayı da Hak-İş’le yapabilirdik. Çünkü derdi olan, meselesi olan, bir şeyler yapmak isteyen insanlar ancak böyle bir tartışma ve konuşma zemininde yer almak ister. Geçmiş bir kurumu ihya etmek bu mümkün olmaz ama geçmiş kurumun ilkeleri üzerinden yeni yapılar kurmak olabilir. Bunu yapmak için de ciddi çalışmalara ihtiyaç var. Konfederasyonumuza bu konuda çok teşekkür etmek istiyorum. Gerçekten amacına ulaşmış bir Şûra oldu” dedi.

Arslan: Dünyaya Yeni Bir Model Armağan Etmek İstiyoruz
HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan da yaptığı konuşmada; “Bizim derdimiz var. İnsan derdi kadar insandır. Çünkü derdi olmayan insan olamaz. Biz çok şükür dertliyiz, derdimiz var, dertleneceğiz, derdimizi paylaşacağız ve çözüm bulmaya çalışacağız. Bu iki günü de dertleşme olarak değerlendirmemiz mümkün. Derdimiz var ki dertleşiyoruz” dedi.
Hep şikâyet edilerek bir yere varılamayacağını, HAK-İŞ olarak Türkiye’ye ve dünyaya yeni bir model armağan etmek istediklerini ifade eden Genel Başkan Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü: İşverenlere, sivil toplum kuruluşlarına, akademisyenlere ve “derdi olan” herkese sesleniyoruz. Bunu da kendi değerlerimizle, tarihsel tecrübemizle, medeniyetimizle gerçekleştirmek istiyoruz. Yeni bir şeyler yapmamız gerekiyor. Biz bunun sancısını çekiyoruz. Biz şuna inanıyoruz ki bir işveren ve işçi örgütü oturup bir model ortaya koyabilir ve üzerinde çalışabilir ve sistemi tümüyle inşa etmek noktasında bir örnek ortaya koyabilir”
Genel Başkan Arslan, verimli geçen şûra için Türkiye Yazarlar Birliği’ne teşekkür etti ve bundan sonra da bu tür faaliyetlerin birlikte gerçekleştirilmesinde faydalar olacağını söyledi.

Arıcan: Bu şûra ile tarihe not düştük
TYB Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan da yaptığı konuşmada, İstiklal Marşı'nın TBMM'de kabul edilişinin 100. Yılı nedeniyle 'Mehmet Akif Ersoy'un Aziz Hatırasına' ithaf edilen şûranın başarılı geçmesinden duyduğu memnuniyeti belirtti. Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü: “İki gün tarihe bir not ve şerh düştüğümüz bir gün oldu. Teori ve pratiği bir araya getirdik. Ahlâk Şûrası aslında bir derdi, bir sancıyı sürdürme çabasıdır. Bizatihi yaşanan problemlerden, sorunlardan hareketle ele alma çabasıdır. Sırf teorik bir tartışma değildir. Beşinci şuramız daha somut ve pratik yaşam üzerinden bir ahlak tartışması olarak gerçekleşti. İş ve çalışma hayatının bizatihi içinde olan davaları, değerleriyle, inançlarıyla ile bu işi sürdüren, kuruluş felsefesi aslında bu olan ülkemizin güzide yüz akı kuruluşu HAK-İŞ Konfederasyonumuz ile gerçekleştirmemiz bu anlamda çok kıymetliydi” dedi.
TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan şûrada sunulan bildirilerin, yapılan değerlendirme ve müzakerelerin kitap olarak da basılarak bu konuda çalışma yapan ya da yapacak olan araştırmacıların ve bilim adamlarının bilgisine sunulacağını söyledi.
Yapılan değerlendirme konuşmalardan sonra TYB Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammed Enes Kala ve HAK-İŞ Genel Sekreter Yardımcısı Erdoğan Serdengeçti 27 Aralık 2021 tarihinde Tacettin Dergâhında HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan ve TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’ın açıklayacakları sonuç bildirgesinin taslak metnini okuyarak katılımcılara bilgi verdiler.































Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.