• İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

D. Mehmet Doğan: “Akif Millî Mücadele’ye ilk davet edilen şairdir”

D. Mehmet Doğan: “Akif Millî Mücadele’ye ilk davet edilen şairdir”
Mardin Artuklu Üniversitesi, Millî mutabakat metnimiz İstiklâl Marşı’nın yazılma sebebi, TBMM’de kabul edilişi ve Mehmet Âkif Ersoy’un hayatı, düşünce dünyası ve eserleriyle ilgili panel düzenledi.
“İstikbal Yolunda Bir İstiklal Şairi: Mehmet Âkif Ersoy” konulu programda; Karaman Üniversitesinden Prof. Dr. Turan Karataş, Fırat Üniversitesinden  Prof. Dr. İbrahim Kavaz, Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan ve Prof. Dr. Fazıl Gökçek konuşmacı olarak katıldı.

23. 12. 2020 tarihinde www.yotube.com / mauniv sosyal medya hesabı üzerinden canlı olarak gerçekleşen  ve büyük ilgi gören paneli Prof. Dr. Beyhan Kanter yönetti.

Panelde, Mehmet Âkif Ersoy’un Ankara’ya davet edilişi ve  İstiklal Marşını yazma süreciyle ilgili bilgilerde veren Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, “Millî Mücadele’ye ilk davet edilen şairdir. Bizzat Mustafa Kemal Paşanın isteği üzerine bu davet vuku bulmuştur. Mehmet Âkif daveti hemen kabul etmiş o zamanın şartlarında bazı işgal bölgelerinden de geçerek 14 günde Ankara’ya ulaşmıştır. Millî Mücadele’nin manevi cephesini güçlendirme sorumluluğu Mehmet Âkif’in omuzuna yüklenen bir görev olmuştur. Mehmet Âkif’in Ankara’ya gelişi bir nevi resmî gazete olan Hakimiyet-i Milliye’de “İslâm Şairi Âkif Bey” adlı başlığı ile haber olmuştur. Mehmet Âkif Ankara’ya İslâm Şairi olarak davet edilmiştir.” dedi.

“Akif’in böyle bir şiiri yazmak zihin olarak bir hazırlığı vardı” diyen Doğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Benim kanaatim Mehmet Akif’in zihninde böyle bir şiir için hazırlık zaten vardı. Bir şiir yazacak öyle ya da böyle. İstiklal Marşı yarışmasına denk geliyor. Zihninde bunu taşıyordu. Milli şiiri yazmaya başladığında her yerde aklında bu var. Âkif, fikir muhtevası yanında heyecan muhtevası da güçlü olan şiirini teslim ettikten sonra bu bizim milli marşımız olmuştur.

Bu haber toplam 816 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim