D. Mehmet Doğan ile Safahat Mektebinin ilk dersi yapıldı

D. Mehmet Doğan ile Safahat Mektebinin ilk dersi yapıldı
Türkiye Yazarlar Birliği 2021 yılı içinde gerçekleştireceği "İstiklâl Marşı Yılı" faaliyetlerine şimdiden başladı. Safahat Mektebinin ilk dersini TYB Vakfı Mehmet Âkif Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan verdi.

TYB’nin girişimleriyle; TBMM Genel Kurulu'nda, Meclis Başkanı Mustafa Şentop'un ilk imza sahibi olduğu ve TBMM’de grubu bulunan tüm partilerin ortak önergesiyle, 2021 yılının "İstiklâl Marşı Yılı" olması ile ilgili düzenleme 24.12.2020 tarihinde kabul edilmişti.

Altı ay önceden yurt içinde ve yurt dışında yapılacak faaliyetleri planlayan TYB, Eğitim-Bir-Sen Kastamonu Şubesi ile Mehmet Âkif Ersoy'un Milli Mücadele döneminde Nasrullah Camisi'nde verdiği vaazın 100'üncü yılı nedeniyle 19.11.2020 tarihinde  anma etkinliği düzenlemişti.

Yıl içerisinde gerçekleştirilecek faaliyetlerden biri olan Safahat okumaları, “Safahat Mektebi”nin açılış programında konuşan TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan, 2021 yılının "İstiklâl Marşı Yılı" olmasını içeren düzenlemenin TBMM’deki tüm partilerin onayıyla kabul edilmesinden ziyadesiyle memnun olduklarını söyledi.

Âkif’in şairliğinin yanı sıra önemli bir mütefekkir olduğunu belirten Prof. Dr. Arıcan, İstiklâl Marşı'nın yazılma sebebi, süreci, anlam ve öneminin hatırlanması amacıyla yıl içerisinde gerçekleştirilecek faaliyetlerde Âkif’in örnek hayatı da gündeme gelecek diye konuştu.

Dilimiz ve edebiyatımızın temel metinlerinden olan Mehmet Âkif'in şiir külliyatı Safahat’ın orijinal metninden okunup günümüz Türkçesine çevrilerek anlatılmasının öncülüğünü yapan Mehmet Âkif Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan, 2021 "İstiklâl Marşı Yılı” kapsamında gerçekleşecek Safahat Okumalarının ilk dersini verdi.

Akif’in şiir ve fikir dünyasını tanımak isteyen gençlerin büyük ilgi gösterdiği, TYB’nin sosyal medya hesapları üzerinden canlı olarak yayınlanan derste, D. Mehmet Doğan, 1911 yılında yayınlanan Safahat’ın birinci kitabındaki ithaf mahiyetindeki ilk şiiri okudu. “Evlâdım Mehmet Ali’ye yâdigar-ı vedâdımdır” yani, sevgimin hatırasıdır ithafının Âkif’in gelecek nesillere bir mesajı olduğunu  söyleyen Doğan, Akif’in, “Bir yığın söz ki, samimiyyeti ancak hüneri” sözünden hareketle samimiyetin ve ihlasın Safahat’ın özünü oluşturduğunu ifade etti.

Mehmet Âkif’in okuyucularına seslenişinden sonra Safahat’ın ilk şiiri “Fatih Camii” başlıklı şiirini okuyup derin manasını tahlil eden Doğan, şiirde Mehmed Akif’in hem çocukluğunu, hem semavî olmayan ama semadan indirilmiş bir yapıyı andıran Fatih Camii’ni, camii cemaatini ve namazın rükunlarını müthiş ifadelerle anlattığını ve günümüzde hâlâ şiirde tebarüz eden güçlü manaların bizi etkilediğine işaret etti.

Safahat Okumaları, Âkif'in üslubuna hâkim uzman akademisyen ve yazarlar tarafından gerçekleştirilecek ve TYB’nin sosyal medya hesaplarından canlı olarak yıl boyunca yayınlanmaya devam edecek.  

enes-kala.pngkazimarican.png

Bu haber toplam 859 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim