• İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C

D. Mehmet Doğan: Mehmet Âkif Bilgi Şölenlerinin Dördüncüsü

D. Mehmet Doğan: Mehmet Âkif Bilgi Şölenlerinin Dördüncüsü

20. yüzyılımızı edebi ve fikri faaliyetleri ile dolduran büyük şahsiyetlerin başında gelen Mehmet Âkif’i anma maksatlı toplantılar 1940’lardan itibaren yapıl­maya başlanmış, bu toplantıların süreklileşmesinde Nureddin Topçu gibi önemli fikir adamları öncülük etmiştir.

1978 yılında Yazarlar Birliği kurulduktan sonra Mehmed Âkif’i anma faaliyetleri tekrar güçlü bir düşünce zemini kazanmıştır. İşin ilmî, fikrî yönü de ihmal edil­memiş, Yazarlar Birliği’nin ilk kuruluş yıllarında ilmi toplantılar da düzenlenmiştir.

İlk yıllarda süreklileştirilemiyen bu tür toplantıların devamlı hale getirilmesi yönünde 2006’da yapılan “Mehmet Âkif Türkiye’de Modernleşme ve Gençlik” bilgi şöleni ile ciddi bir adım atılmıştır.

İstiklal Marşı’nın kabulünün 85 ve Mehmed Akif’in ve­fatının 70. Yılında Böyle bir bilgi şöleni yapılması için epeyce gayret sarfedilmiş, Ankara’daki bütün resmî, gayri resmî kuruluşlarla temasa geçilmiştir. Büyük şairimizin vefatının 70. Yıldönümünde düzenlenen bu toplantı Memur Sen, Eğitim-Bir Sen, MÜSİAD An­kara Şubesi, Polatlı Belediyesi, Sağlık-İş ve TOBB’nin destekleri ile gerçekleştirilebilmiştir. Ertesi yıl, 2. Bilgi Şöleni eğitim alanında köklü bir gönüllü kuruluş olan İlim Yayma Cemiyeti’nin Ankara Şubesi’nin desteği ile gerçekleştirilmiş, ertesi sene 3.sü de İlim Yayma Ce­miyeti Ankara Şubesi ile müştereken yapılmıştır.

Konuyla ilgili 3. Şölenin aksatılmadan yapılması bizi, artık bu faaliyetin gelenekleştiği düşüncesine götür­müştür.

Türkiye Yazarlar Birliği, yıllardır Mehmet Âkif’i resmiyet nezdinde de halktan gör­düğü itibarı görmesi için çaba göstermiştir ve ilk defa vefatının 50. yılında 1986 yılında Mehmet Âkif bütün Türkiye’de resmî olarak anılmıştır.

Bunun için iki yıl öncesinden çalışmalara başlanmış, Mehmet Âkif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı kurulmuş, böylece kamuoyu oluşturulmak için harekete geçilmiştir. Mehmet Âkif Ersoy’un vefatının 50. yılında bir nevi iade-i itibar sayılabilecek şekil­de ilk defa bir resmi bir toplantı yapılmış ve bu toplantıya dönemin Cumhurbaş­kanı Kenan Evren, Başbakan Turgut Özal ve Kültür Bakanı Mesut Yılmaz katılmış­lardır. Maalesif bu başlangıç o yılla sınırlı olmuş, 51. yıldan itibaren o muhteva unutulmuştur.

Mehmet Âkif’in bu topluma yaptığı hizmetlerden ötürü ve İstiklâl Marşı gibi bir metni milletine ve devletimize armağan ettiği için sürekli anılan kişiler arasında yer alması için Türkiye Yazarlar Birliği sürekli gayret göstermiştir. Hükümetlere, Meclis başkanlarımıza gönüllü kuruluşların destekleri de alarak müracaatlarda bulunulmuştur.

Nihayet, 2007 Mayısında TBMM, 12 Mart’ın İstiklâl Marşı ve Mehmet Âkif günü olarak kutlanması yönünde bir kanun çıkardı böylece12 Mart millî günlerimiz ara­sına katılmış oldu. Başta Başbakanımız olmak üzere, bütün ilgililere, emeği geçen­lere teşekkür ediyoruz.

Bu gerçekten memnuniyet verici gelişmede Türkiye Yazarlar Birliği gibi bir mesleki gönüllü kuruluşun rolünün olması bizi gururlandırıyor.

4 yıl önce başlattığımız bilgi şölenleri, Mehmet Âkif’le ilgili yapılması gereken çok şey olduğunu ortaya koydu. Âkif’in fikir ve şiir cephesinin, kişiliğinin diğer yönleri­nin bizim yaptığımız sempozyumlar, bilgi şöleleri tarzında geniş katılımlı toplantı­larla açıklığa kavuşturulması, yeniden topluma mal edilmesi bakımından bilhassa önemlidir.

Mehmet Âkif, son yıllarda alınan mesafeye rağmen ne yazık ki üniversitelerimiz­de henüz yeterince üzerinde durulan bir şahsiyet değildir. Üniversitelerimizin hiç biri Mehmet Âkif’in vefatının 70. Yılında yaptığımız müracaata cevap vermemişti. Geçen yıldan itibaren bazı faaliyetler yapılmaya başlanmış olması önümüzdeki yıl­larda üniversitelerimizin Mehmet Âkif’in üzerinde yoğun olarak çalışaçakları yö­nündeki ümidimizi kuvvetlenedirmiştir.

Mehmet Akif Ersoy Bilgi şölenlerinin 4.sünün yapılması sözkonusu olduğunda Ke­çiören Belediyesi’nin değerli başkanı Mustafa Ak’ın gönülden desteği ile karşılaş­tık. Keçiören Belediyesi ile müşterek olarak düzenlediğimiz bu şölene İlim Yayma Cemiyeti Ankara Şubesi de destek verdi.

4. Mehmet Akif Bilgi şölenin teması “edebiyat ve düşünce”. Bu seneki şölene teb­liğleri ile 20 ilim ve fikir adamı katkıda bulunmuştur.

Büyük Âkif’imizi hatırlamak ve bilhassa gençlerimeze hatırlatmak maksadıyla dü­zenlediğimiz bu bilgi şölenine verdikleri destekten ötürü Keçiören Belediyesi’e ve Şölene sunulan tebliğlerin kitaplaşmasını sağlayan İlim Yayma Cemiyeti Ankara Şubesince teşekkür borçluyuz.

D. Mehmet Doğan
TYB Vakfı Mehmet Akif Ersoy Araştırmaları
Merkezi Başkanı
 
Mehmed Âkif Bilgi Şölenleri’nin dördüncüsünde sunulan bildirilerden oluşan ve 2010 yılında basılan kitap Mehmet Akif Ersoy Araştırmaları Merkezinin beşinci kitabı.
 
Bu haber toplam 446 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim