• İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Damga: Şakaklardaki Dövmeler

Damga: Şakaklardaki Dövmeler

"kimin ülkesinden geçsem

şakaklarımdaki dövmeler beni ele verecek

cesur ve onurlu diyecekler
halbuki suskun ve kederliyim"

İsmet Özel

 

Kent insanı, bu gün üzerine yapıştırdığı etiketlerle yeni bir hayat biçimi inşa etmede ustalaşmıştır. Kent insanı, üzerine yapıştırdığı etiketlerle farklı cemiyet hayatlarını kendi üzerinde göstermeye de heveslidir. Kent insanı, üzerine yapıştırdığı etiketlerle yaşamanın onun hayatının gerekliliğini olduğuna kendini inandırmıştır. Kent insanı, bu gün üzerine yapıştırdığı etiketlerin farkındadır ve bu etiketlerden rahatsız olmak yerine gizli bir sevinç içerisindedir, üzerine etiket yapıştıranlarla gizli bir anlaşma sağlamış gibi, kent insanıdır, kentin insanıdır ve kentli insan olmanın avantajlı bir insan tipi olduğuna kendini inandırmaktadır. Etiketleri vardır çünkü kent insanın. Bu etiketler, yapışkanlı stikerlar gibi, göğsünden başlayıp omuzlarına, omuzlarından sırtına, sırtından başına ve bacaklarına, bacaklarından ayaklarına değin, etiketlerle dolu bir dünyanın insanı olmanın heveslisidir kent insanı.

Görünen ve görünmeyen etiketleriyle kent insanı, kulağında güncel olayların sesi, güncel şarkıların listesi, güncel ölümlerin ve güncel beslenmelerle güncel kokmalar ve güncel vurgunlar arasında top 20'lerin ısmarladığını kendi hayat biçimine uyarlamaktadır. Gözlerini o top 20'lerin belirlediği vahalarda açmak için vitrinlere hücum eden bir prototip ortaya koymuştur kent insanlığı. Yeni yetişmiş, yetiştiği unsurlara bihâber olan bir insanlık tipolojisi sunmaktadır. Bunlar kent insanına atalarının birer armağanıdır ve insanlık tarihinde en kötü mirasyedilik, atalarının kötülüklerini ve borçlarını üstlenmektir.

Kent insanı damgalıdır. Bu damgalar, etiketleri gibi görünen ve görünmeyen yanlarıyla kendini yansıtır. Her damga bir yansıtma biçimidir. Her damga, kişinin üzerinde o kişinin tanıtıcı bir özelliğini ele verir gibi. Sosyaldir, komiktir, işbirlikçidir, yardımseverdir, müflistir, yaralıdır, eziktir vs. görünen damgalarla birlikte görünmeyen damgalar da vardır. Bu damgalar kişilerin hayat biçimleri üzerinde yoğun etkiye sahiptir.

Bazı damgalar doğuştan gelirken bazıları ise sonradan elde edilir ya da bir ceza olarak bedene/ruha kazınır. Bedene ve ruha da kazınan damgalar ayrımı yapmak bir nevi bu damgaları zahiri/batınî şekilde tasnif etmek olacaktır. Bedene kazınan damgalar da gönüllü bir şekilde –kişinin kendi isteği ile- olmakla birlikte, ceza amacıyla, doğuştan gelen bir rahatsızlık nedeniyle oluşmuş olabilir. Damga; her halükarda geçmişten günümüze her insanın maruz kaldığı bir sınıflandırma durumuyla kendini göstermektedir.

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/damga-sakaklardaki-dovmeler-k5358.html

Bu haber toplam 314 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim