• İstanbul 23 °C
  • Ankara 24 °C

Dilhane Dergisinin 54. Sayısı Yayımlandı

Dilhane Dergisinin 54. Sayısı Yayımlandı

"Su duadır, yakarış, ayna, berraklık, saffet;
Onu, madeni gökte altınlar gibi sarf et!"

Necip Fazıl Kısakürek

Dilhâne'miz, 54. kez gönül hânelerinize selâm eder. Bu ayın konusu etkilerini her geçen gün daha çok hissettiğimiz kuraklık… Aslında akademya kuraklığa 'iklim krizi' diyor ama biz 'kriz' şeklinde almamaya gayret ettik. Sorun büyük ama sorunu da sorunsuz ifade etmenin yolunu bulmak için çaba gösterdik.

Dünyada gördüğümüz mevsim farklılıkları, kışla yazın birbirine geçmesi, sıcak olması gereken havada hâlen üşüten bir hava olması vs… aynı soruna götürüyor bizi: Kuraklık. Yukarıda ifade ettiğimiz gibi; akademide bu durum 'iklim krizi' olarak değerlendiriliyor. Eskiden bildiğimiz 'küresel ısınmanın' bir yerden sonra iklim değişikliğine dönüştüğünü ve günümüzde ise iklim krizinde vücut bulduğunu uzmanlar ifade ediyor. İklim krizinin iklimdeki dengesizlikler anlamına da geldiği ve bunun sadece sıcaklık artışından ziyade aşırı soğumalar, yağış miktarının ani olarak yükselmesi ve uzun kuraklık periyotlarının baş göstermesi anlamında değerlendiriliyor. Yazının kaleme alınışı olan 11 Mayıs'ta Türkiye'nin orta ve batı kesimleri hâlen ısınabilmiş değil… Kışlık montlarımızı yerlerine kaldıramadık. Ya soğuklar geri gelirse diye askıda asılı vaziyette bekletiyoruz.

İklim değişikliklerinin yanında en ürkütücü olanı ise 'su kıtlığı' Yağışlar az ve dengesiz, hâliyle de baraj doluluk oranı istenen derecede değil. Bazı bölgelerde alarm veriliyor. Çarpıcı bir anekdotla su kıtlığına dikkat çekmek istiyorum:

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/dilhane-dergisinin-54-sayisi-yayimlandi-k4795.html

Bu haber toplam 253 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim