• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Doç. Dr. Ali Faruk Yaylacı: Bir Direniş Eğitimi Arayışı

Doç. Dr. Ali Faruk Yaylacı: Bir Direniş Eğitimi Arayışı
Günümüzde ve ülkemizde, var olanı eleştiren ve kendini alternatif olarak sunan görüşlerin temsilcilerinin özellikle eğitim hakkında ortaya koyabilecekleri özgün bir öneri, teklif ya da modelleri bulunduğunu söylemek güçtür.

Bu en fazla da muhafazakârlar için geçerlidir. Nostaljik bir özlemin dışavurumundan, keskin ve öfkeli bir tepkisellikten ya da daha yaygın olmak üzere teknopolisin ve piyasanın cazibesine kapılmış, teknolojik bir hayali yaşarken geçmişin yüceliği hakkında söylenip durmaktan başkası yoktur etrafta. En aklı başında eleştirel düşünceler bile saçma sapan postmodern ruhu özümsemiş kendi inanç dünyasına bile yabancılaşmıştır. Büyük anlatıdan, devletten, biçimden birey namına vazgeçmeyi müslüman bir kültürün gereği gibi sunabilen bir yabancılaşmadır bu.

Eğitim sahası insanın ve içinde yaşadığı toplumun halet-i ruhiyesini yansıtır ve aynı zamanda inşa eder. Ancak bu etkileşim bütünüyle kendi başına gerçekleşmez. Zamanın ruhu mu dersiniz, çağın getirdikleri mi bilinmez ancak bu etkileşim çok sayıda dış etkileyicinin denetimi altındadır. Dünya, birkaç yüzyıl önce Batı Avrupa özelinde binlerce yıla yaslanan geçmişinden, geleneğinden ve “töre”sinden, “nomos”tan kopalı beri bu denetim seküler, dünyevî güçler tarafından yürütülmektedir. Teoman Duralı Hoca’nın deyimiyle insanlığın en büyük icatlarından biri olan devlet bu dönemde geleneksel zemininden bütünüyle kopmuş, rasyonel ve kutsalı dışlayan bir iklimde kendini yeniden kurgulamıştır. Bu süreçte giderek artan bir güçte bilimcilik ve teknolojik sihir bireyi ve toplumu yeni baştan yaratmıştır. İnsanın ve toplumun geldiği aşamanın amaçsız ve rastlantı eseri bir evrimin güya en ileri seviyesi olarak sunulmasını bir kenara bırakırsak sahte arkeolojik kalıntılar üretir gibi yeni bir insan ve toplum üretilmiştir, fabrikaların ve laboratuvarların marifetiyle. Bütün bu olup bitenin piyasa denilen çıkarcılığın cennetinde gerçekleşmesi de sürecin cazibesini artırmıştır.

Devamı: https://www.maarifinsesi.com/bir-direnis-egitimi-arayisi/

Bu haber toplam 296 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim