• İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C

Doç. Dr. Ali Faruk Yaylacı: Yaratılış Efsaneleri ve Eğitim- Enuma Eliş (1)

Doç. Dr. Ali Faruk Yaylacı: Yaratılış Efsaneleri ve Eğitim- Enuma Eliş (1)
Daha önceki yazılarda; “Eğitim, edep ve erkan üzere yaşayabilme yetisinin kazanılabilmesini temin eden sürektir” ve bu “töreli eğitim”dir demiştik.

Burada eğitimin ilk ve en temel meselesi insanın nereden gelip nereye gittiğidir ve esasen nereden gelindiğidir çünkü son, başta içerilmiştir. Güncel dünya görüşünün çoktan yok sayıp unuttuğu hakikat insanın bir kaynağı, özü ve hayatına gaye bahşeden bir başlangıcının olmasıdır. İnsanlığın yeryüzündeki serüveninin bu olabildiğince geç devresinde, sona bunca yaklaşmışken başlangıcı en azından hatırlamaya muhtacız. Bu hatırlatma görevini önemsemeyen hiçbir çaba eğitime ve terbiyeye dair olamayacaktır.

Devrenin sonunda, Hindu geleneğinin Manvantara dediği büyük çevrimin son demlerinde, bu ahir zamanlarda doğal olarak kafalar karışıktır. Bununla birlikte uzun bir hayatın sonunda geçmişini düşünüp duran yaşlı bir insan gibi muhasebe yapmanın da tam zamanıdır. Yeniden nereden geldiğimizi anlatan en eski hikayeleri kendimizi anlatmamız gerekiyor bu muhasebeye başlayabilmek için.

Şimdi hemen zihnimizde, bu eski meselenin çoktan çözülüp gündemden çıktığı fikri dile gelecektir. Birkaç yüzyıldır yaşadığımız tecrübe zaten bilimci bir bakışla bu sırrı çözüp bir kenara koymuşken yeniden eskinin masallarını hatırlamanın ne gereği olacaktır. Büyüsü bozlumuş bir dünyaya yeniden büyülü gözlerle bakmak ne aptalca olacaktır. Eskilerin masalları, edebiyata ve olsa olsa sanat tarihi ya da antropolojiye hapsedilmişken hele ki eğitimde yeniden bunlara yer vermek ne işe yarayacaktır?

Cevap açık seçiktir; hiçbir işe yaramayacaktır böyle bir eğitim. “İşe yararlık” zaten modern zamanların efsunu gibidir. “Bu öğretilen hayatta ne işimize yarayacak?” sorusu yıllarca müfredatın aşama aşama ayıklanmasının haklı bir bahanesi olarak kullanıldı. Bu “gerçek” hayat denilen koşturmacada hiçbir işimize yaramayacak ancak bir insana dönüşme ve insan kalabilme bağlamında çokça anlam ifade eden şeyler vardır. Nereden gelip nereye gittiğimizi binlerce yıldır atalarımızın kulaklarına büyülü kelimelerle fısıldayan efsaneler, destanlar, kutsal metinler işte bu şeylerdendir.

Devamı: https://www.maarifinsesi.com/yaratilis-efsaneleri-ve-egitim-enuma-elis-1/

 
 
Bu haber toplam 154 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim