• İstanbul 17 °C
  • Ankara 19 °C

Doç Dr. Enes Bayraklı: Avrupa İslamofobi Raporu 2022

Doç Dr. Enes Bayraklı: Avrupa İslamofobi Raporu 2022
2015 yılından beri her yıl yayımladığımız Avrupa İslamofobi Raporu’nun (EIR) 2022 yılını kapsayan sekizinci sayısını 21 Mart Uluslararası Irkçılıkla ve Ayrımcılıkla Mücadele Gününde yayımladık.

 Irkçılık ve insan hakları alanında uzman 26 yerel akademisyen ve uzman tarafından kaleme alınan 23 ülke raporundan müteşekkil rapor Avrupa genelinde İslamofobinin durumunu ve gelişimini ortaya koyuyor.

 Avrupa İslamofobi Raporu, 2015 yılını kapsayan raporunun ilk kez yayımlanmasından bu yana siyaset, medya, istihdam, eğitim, hukuk sistemi ve İslamofobi ağı alanlarında İslamofobi hakkında bilgi edinmek için son derece önemli bir kaynak haline geldi.

Raporumuz Avrupa’da Müslüman karşıtı ırkçılığın yükselişine doğrudan ya da dolaylı olarak katkıda bulunan temel dinamikleri detaylı bir şekilde incelemektedir. Bu, ulusal medyada yayılan İslamofobik ifadelerden, Avrupalı Müslüman vatandaşların temel haklarını kısıtlayan ve nihayetinde toplumun tamamını tehdit eden yasa ve politikalara kadar uzanmaktadır.

2022 Avrupa İslamofobi Raporunun temel bulgularını sizinle paylaşmak isterim:

Her şeyden önce Birleşmiş Milletler’in 2022 yılında oybirliğiyle 15 Mart’ı “Uluslararası İslamofobi ile Mücadele Günü” ilan eden kararı, İslamofobi ile mücadele eden sivil toplum ve siyasetçiler tarafından, bir yandan İslamofobi’yi teşvik eden ulus devletlere baskı yapmak ve onları eylemlerinden sorumlu tutmak, diğer yandan da bu devletleri İslamofobi’ye karşı somut adımlar atmaya zorlamak için kullanılma potansiyeline sahiptir.

 Yine 2022 yılında Ukrayna’da savaşın başlaması Avrupa çapında İslamofobi de dahil olmak üzere diğer iç meseleleri farklı derecelerde gölgede bırakmış gibi görünürken, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, birçok Avrupalının farklı mülteci gruplara karşı önyargılı bakış açısını ortaya çıkarmıştır. Bu çerçevede Müslüman mültecilere şiddetle karşı çıkılırken beyaz ve Hıristiyan Ukraynalı mülteciler memnuniyetle karşılamıştır.

 Kurumsallaşmış İslamofobinin bir tezahürü olarak Avusturya Entegrasyon Bakanı Susanne Raab (ÖVP) sözde “siyasal İslam’a” karşı verdiği mücadeleyi diğer Avrupa ülkelerine ihraç etmek amacıyla “Viyana Ayrımcılık ve Aşırıcılıkla Mücadele Forumu’nun” ikincisini düzenlemiştir. Foruma toplam on bir ülke katılmıştır.

Devamı: https://www.dirilispostasi.com/makale/14360302/doc-dr-enes-bayrakli/avrupa-islamofobi-raporu-2022

Bu haber toplam 527 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim