• İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C

Doç. Dr. İsmail Şahin: Yunanistan’ın Libya tezleri

Doç. Dr. İsmail Şahin: Yunanistan’ın Libya tezleri
Yunan Hükümeti, Türkiye ile Libya arasında imzalanan mutabakat muhtıraları sonrasında, Libya kriziyle yakından ilgilenmeye başladı.

Atina’nın Libya krizine müdahil olma çabasının ardında, iki neden bulunuyor. Birincisi, Doğu Akdeniz’de iddia ettiği deniz yetki alanlarını kaybetme korkusudur. İkincisi ise Türkiye’nin askeri, siyasi ve ekonomik varlığını, Yunanistan’ın güneyinde yer alan Libya’da güçlendirme yönünde attığı adımlardır. Bunların dışında Atina’nın Libya’daki iç savaşı durdurma veya süregiden istikrarsızlığın sona erdirilmesine katkı sağlama gibi bir kaygısı şimdiye kadar hiç oluşmamıştır.

Türkiye’nin Libya’daki her türlü varlığını kendisine tehdit olarak gören Yunanistan’a göre, Libya’daki tek yasal ve seçilmiş tek meşru otorite, Tobruk’taki Temsilciler Meclisi’dir. Dolayısıyla Atina, Birleşmiş Milletler’in tanıdığı Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin hiçbir kanuni tarafı olmadığını iddia etmektedir. Yunanistan’ın bu iddiasının hiçbir hukuki dayanağı olmadığı gibi söz konusu tez, Birleşmiş Milletler himayesinde imzalanan Libya Siyasi Anlaşması’na ve Berlin Konferansı kararlarına da aykırıdır.

Devamı: https://www.dirilispostasi.com/makale/yunanistanin-libya-tezleri

Bu haber toplam 209 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim