• İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Doğan’dan Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a mektup

Doğan’dan Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a mektup
Mehmed Âkif Araştırmaları Merkezi Başkanı Doğan’dan Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a mektup: “Taceddin Dergâhı’na ait müze malzemelerini iade edin.”

Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Mehmet Âkif Ersoy Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan, İstiklâl Marşı’nın yazıldığı mekân olan Taceddin Dergâhı’nın orijinal müze malzemelerinden mahrum bırakıldığını ve Kültür Bakanlığı’nın başka bir biriminde bulunan malzemelerin en kısa zamanda gerçek mekânına iadesinin gerektiğini bir mektupla Kültür Bakanı’na hatırlattı.

Doğan, mektubunda, Taceddin Dergâhı’nın asli müze malzemelerinden yoksun bir halde, bazı plastik mankenlerle doldurulmuş olarak halkın ziyaretine açık tutulduğunu, İstiklâl Marşı’nın TBMM tarafından millî marşımız olarak kabul edilişinin yüzüncü yıldönümüne sayılı günler kala müzenin asli kimliğine kavuşturulması için böyle bir hatırlatma yapmayı gerekli gördüğünü belirtti.

adsiz-004.jpg

*

Mehmed Âkif Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan’ın Kültür Bakanına konuyla ilgili mektubu:

Sayın
Mehmet Nuri Ersoy
Kültür Bakanı

2021 senesi, İstiklâl Marşı’nı millî marşımız olarak kabul eden Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından “İstiklâl Marşı Yılı” olarak ilan edildi. Yıl boyunca hem ülkemizde hem de devletimizin temsil edildiği ülkelerde çok sayıda faaliyet yapılacak. Elbette Kültür Bakanlığı’nın da bu yılı değerlendirecek çok sayıda faaliyete imza atacağından şüphe yoktur. Yüz yıldır değişmeyen millî mutabakat metnimiz üzerindeki ittifakımız böylece bir daha teyid edilecek, milletimiz bayrakla birlikte ses bayrağımız olan İstiklâl Marşı’nı ilk günkü heyecanı ile okuyacaktır.

Bu vesile ile İstiklâl Marşı’nın ortaya çıktığı, kaleme alındığı mekân, Taceddin Dergâhı da hatırlanacak ve yıl boyunca ülkemizin en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olacaktır.

Tarih kitaplardan okunur, fakat tarihi mekânları görmek de tarih okumalarımızı zenginleştirir. Taceddin Dergâhı’nın Millî Mücadele sırasında İstiklâl Marşımızın şairini misafir etmesi, bu madden küçük fakat mâna olarak ölçülemeyecek değerde mekânı yaşatmamızı ve geleceğe taşımamızı gerektirmektedir.

Türkiye Yazarlar Birliği, Taceddin Dergâhı’nın ayakta kalmasını, korunmasını bir milli sorumluluk olarak kabullenmiş ve 1978’den beri gerekli uyarıları yaparak üstlendiği bu vazifeyi ifa etmiştir. Dergâh’ın 1974’ten beri “müze ev” olarak yaşatılması önce Hacettepe Üniversitesi tarafından üstlenilmiş, fakat üniversitenin asli işleri yanında bu konu ihmal edilmiştir. Bu süre içinde haraba yüz tutmuş yapının Diyanet Vakfı ve Kültür Bakanlığı tarafından onarılması TYB’nin teşebbüsleri ile mümkün olmuştur.

İki binli yıllarda yapının aslî sahibi Vakıflar Genel Müdürlüğü, binanın korunması, yaşatılması vazifesini kendisi üstlenmek istemiş, köklü bir onarımdan ve çevre düzenlemesinden sonra tekrar halkın ziyaretine açmıştır.

Bina Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne intikal ederken, Üniversite idaresi Taceddin Dergâhı’ndaki az sayıda orijinal müze malzemesini Vakıflar’a devretmek yerine Kültür Bakanlığı’nı vermek yolunu seçmiştir. Bugün Taceddin Dergâhı asli müze malzemelerinden yoksun bir halde, bazı plastik mankenlerle doldurulmuş olarak halkın ziyaretine açık tutulmaktadır.

Bu konu TYB tarafından çeşitli zeminlerde dile getirilmiş, daha önceki bazı bakanlar tarafından da yerine getirilmesi gereken bir sorumluluk olarak görülmüş, fakat bugüne kadar bir sonuca ulaştırılamamıştır.

Sayın Bakan,

İstiklâl Marşı’nın yüzüncü yılındayız, bu sene İstiklâl Marşı yılı. Bu yılın size yüklediği sorumluluklardan biri ve en mühimi Taceddin Dergâhı’na ait müze malzemesini aslî mekânına iade etmek olmalıdır.

Müze orijinal eşyası ve müze malzemeleri ile gerçek anlamda müze olur.

İstiklâl Marşı’nın TBMM tarafından millî marşımız olarak kabul edilişinin 100. Yıldönümüne, 12 Mart’a sayılı günler kalmıştır.

Taceddin Dergâhı Mehmed Âkif Müze evi sizin ilginizi beklemektedir.

İsminiz ve soyadınızın milli şairimizle aynılığının konuya alâkanızı artırmaya vesile olacağı düşüncesindeyiz.

Yıllardır sürüncemede olan bu konunun yakın zamanda çözülmesi ümidiyle, saygılar sunarım.

 

D. Mehmet Doğan
Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı
Mehmed Âkif Ersoy Araştırmaları Merkezi Başkanı
Bu haber toplam 1298 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim