• İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Dr. Âlim Kahraman "İstiklâl Gençliği" Söyleşisinde Konuşacak

Dr. Âlim Kahraman "İstiklâl Gençliği" Söyleşisinde Konuşacak
İlim, kültür, sanat ve edebiyat faaliyetlerini gerçekleştirmek amacıyla Türkiye Yazarlar Birliği çatısı altında kurulan TYB Gençlik Birimi, İstiklâl Marşı’nın kabulünün 100. Yılında bir dizi etkinlik yapıyor.

“100.Yılında İstiklâl Gençliği” üst başlığı altında gerçekleştirilen söyleşinin yedinci konuğu, Dr. Âlim Kahraman olacak.

1 Mayıs 2021 tarihinde saat: 21.00'de başlayacak programda, Dr. Âlim Kahraman, "Mehmet Âkif: Tutuşmuş Bir Yürek, Adanmış Bir Hayat" başlığında konuşacak.

Nigar Gizem Ünal'ın yöneteceği “100.Yılında Gençliğin İstiklali” söyleşisi Türkiye Yazarlar Birliği’nin instagram hesabından canlı olarak yayınlanacak. 

TYB Gençlik Birimi’ndeki gençlerin, Âkif’i ve İstiklâl marşını anlamaya yönelik söyleşi ve okumalar iki haftada bir Cumartesi günleri saat: 21.00 de gerçekleşiyor.

instagram.com/turkiyeyazarlarbirligi

Âlim Kahraman

Yazar. 1956, Kula / Manisa doğumlu. Manisa Lisesi (1974), İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü (1978) mezunu. Aynı Üniversitede Yahya Kemal ve eleştiri üzerine hazırladığı tezlerle Yüksek Lisans ve Doktorasını tamamladı. Üniversitede uzun yıllar öğretim görevlisi ve öğretim üyesi olarak dersler verdi.

1980’den beri yazı, edebiyat dünyası içinde bulunuyor.Eleştiri ve öykü başta olmak üzere edebiyatın çeşitli dallarında eser verdi. İlk eseri Bir Duyarlığın Çağdaş Biçimleri’ne Türkiye Yazarlar Birliği, eleştiri ödülü verdi (1985). Yazılarıyla Mavera, Yönelişler, Yedi İklim ve Kaşgar gibi dergilerde göründü. Bu dergilerden Yedi İklim’in kurucularındandır (1987). Ondan önce iki yıl kadar Mavera dergisinin editörlüğünü de yaptı.

İlmî çalışmalarını İlmî Araştırmalar, Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi, Journal of Turkish Studies / Türklük Bilgisi Araştırmaları gibi bilimsel dergilerde yayımladı. 1993’ten itibaren TDV İslâm Ansiklopedisi’nin (DİA) ilim heyeti içinde de yer alan yazar, bu ansiklopediye ellinin üstünde madde yazdı çok sayıda maddenin redaktörlüğünü yaptı.

İlk hikâye kitabı Kayıp Hikâyeci’den (2000) sonra hikâyelerini Geçit (2011) ve Yazmak Bana Göre Değil’de (2016) biraraya getirdi.

Deneme kitapları arasında Okumaya Giriş (1988), Çalışan Saat (1989), Toprağı İşleyen Kalem (1997), Yazarak Yaşamak (2018) gibi eserleri bulunmaktadır.

Biyografi dalında da eser veren yazar Yahya Kemal/Büyük Göçmen Kuş (2013), Tanıdığım Orhan Okay/ Fotoğrafta Kalan Anılar (2017) ve Mehmet Âkif/Tutuşmuş Bir Yürek Adanmış Bir Hayat (2020) gibi eserlere imza atmıştır. Bunlardan Mehmet Âkif hakkında olan eserine, TYB, biyografi dalında ödül vermiştir (2021). Cahit Zarifoğlu ve Rasim Özderön üzerine kitaplık çapta çalışmalar yapan Kahraman, İstanbul’un Üsküdar ve Beykoz semtleri hakkında eserler hazırlamış, yazılar yazmıştır.

Yazı ve hikâyeleriyle Kitap-lık dergisinde de görünmüş, 2010-2011 yıllarında İstanbul Şehir Tiyatroları Repertuar Kurulu üyeliği yapmıştır. Yayımlanan eser sayısı yirmi beşi bulan yazarın son çıkan eseri bir hikâye kitabıdır: Bak Bahar Gelmiş (Nisan 2021). Okumayı ve yazmayı ara vermeden sürdürüyor.

istiklal-alim.jpg

Bu haber toplam 771 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim