• İstanbul 18 °C
  • Ankara 28 °C

Dr. Ayhan Pala: Seçim Barajı Kaldırılarak da İstikrar Sağlanabilir

Dr. Ayhan Pala: Seçim Barajı Kaldırılarak da İstikrar Sağlanabilir
Seçim barajının bugünkü gibi % 10 seviyesinde tutulması âdil, demokratik ve gerçekçi değildir. Hiçbir Avrupa ülkesinde böyle yüksek bir baraj yoktur.

Türkiye de bu barajı düşürmek zorunda kalacaktır. Daha fazla suçlanmaya maruz kalmadan bunun yapılması gerekiyor. Seçim kanununun gündeme geldiği bugünlerde konunun ele alınmasında fayda vardır.

Seçimlerde % 10 baraj uygulanmasının istikrarlı hükûmetlerin kurulmasına yardımcı olduğu, bunun da Türkiye’ye çok şey kazandırdığı açıktır. Türkiye’nin başarısız ve bir kısmı şaibeli koalisyonlarla çok vakit kaybettiği de bilinmektedir. Başkanlık sisteminde hükûmet için meclis çoğunluğuna ihtiyaç olmadığı açıktır. Ancak hükûmetin icraatını dayandıracağı kanunların yapılmasında yine çoğunluk gereklidir. Bu da başka türlü koalisyonlara ihtiyaç duyulmasına sebep olmaktadır. Bu durumda Anayasamızda yazıldığı gibi temsilde adalet ve yönetimde istikrarı aynı anda sağlayacak yeni bir düzenlemeye ihtiyaç vardır. Avrupa ülkeleri bu iki unsurun temini için çeşitli usuller kullanmaktadırlar. Meselâ İtalya’da milletvekillerinin bir kısmı dar bölge sistemi ile, bir kısmı da nisbî temsil esasına göre seçilerek bu denge sağlanmaktadır.

Peki Çözüm ne ?

Yukarıdaki unsurları hesaba katarak ülkemiz için şöyle bir çözüm bulunabilir:

Baraj tamamen kaldırılarak temsilde adaleti sağlayacak bir sistem kurulabilir. Böylelikle yüzde bir oranında oy alan bir siyasî partinin de Meclis’te temsili mümkün olabilecektir. Bu şekilde halkın her kesiminin mecliste temsili, demokrasinin ruhuna uygun düşecektir ve kendi fikirlerinin mecliste temsilinin sağlandığını gören kesimlerin devlete küsmesi veya başka yollar aramasının önüne geçilebilecektir. Bu düzenleme toplumda huzurun sağlanmasına katkıda bulunacaktır. Diğer taraftan bu sistem değişikliğinin yönetimde istikrara darbe vurmasını önleyici bir düzenlemeye de ihtiyaç vardır. Bu da bir seçim çevresinde geçerli oyların en az % 50’sini alan bir siyasî partiye fazladan bir milletvekilliği verilerek sağlanabilir. Böylece Türkiye hiç baraj uygulamayan bir ülke olarak itibarını da artırabilir.

Devamı: https://www.fikircografyasi.com/index.php/makale/secim-baraji-kaldirilarak-da-istikrar-saglanabilir

Bu haber toplam 689 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim