• İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C

Dr. Hasan Yıldız: Doğu Türkistanlı Muhacir Kız

Dr. Hasan Yıldız: Doğu Türkistanlı Muhacir Kız
DERSAÂDET YAZILARI- 21

Seyahat gerekçesiyle Çin hükümetinden kızı için vize alan baba, 21 yaşındaki kızını yüksek öğretim görmek üzere Türkiye’ye uğurlamaktadır. Bir daha görüşememe ihtimalinin kesinliği yürekleri dağlıyordu. Baba, kızına sıkı sıkıya sarılarak bu ihtimâli hatırlıyor ve kızına gerekli tembihlerde bulunuyordu.

Geri dönme ümidinin zerresi bulunmayan bir hakikatin ortasında Türkiye’ye doğru yuvadan uçurulan Doğu Türkistanlı genç kız için planlanan ilk hedef Türkiye’de özel bir üniversitede İslâmî İlimler eğitimi almasıydı.

Yıl 2016. İnşaatı devam eden özel üniversite eğitim öğretim yılına hazır hâle getirilememiş, dolayısıyla Doğu Türkistanlı genç kızın eğitim görme hayali bir yıl ötelenmişti. Ancak o, koca bir yılın boşa geçmesini istemiyordu. Mısır’a gidip Arapça eğitim alma fikri hem zamanı değerlendirmek açısından hem de okuyacağı İslâmî İlimler için iyi bir fırsat olacaktı.

Zar zor denkleştirdiği uçak biletiyle Mısır’a giden genç kız burada Arapça dil eğitimi almaya başlar. Ancak üç ay sonra Çin istihbarat elemanlarının takibine takıldığını fark eder ve bin bir güçlükle uçak bileti temin ederek Türkiye’ye döner. Türkiye’ye dönmek için yaşadığı korkulu ve zorlu süreç tam altı gün sürmüştür. Türkiye’de özel bir üniversitede İslami ilimler tedris eder ve diploma almaya hak kazanır.

Görev yapmakta olduğum mekâna bir konuda bilgi almak için gelen Doğu Türkistanlı genç kız ayrıca bir devlet üniversitesinde uzaktan sosyoloji eğitimine başladığını ve birinci sınıfı bitirmek üzere olduğunu söyleyince herkese sorduğum o soruyu; “Sosyolojiyle alakalı temel kaynaklardan hangisini okuduğunu?” sordum. “İbn Haldun’un Mukaddime’sini okuyorum.” deyince şaşırmıştım.

Devamı: https://www.maarifinsesi.com/dogu-turkistanli-muhacir-kiz/

Bu haber toplam 172 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim