• İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Dr. İbrahim Yıldırım: Osmanlı Mimarisi, Mekân, İnsan ve Mehmet Akif

Dr. İbrahim Yıldırım: Osmanlı Mimarisi, Mekân, İnsan ve Mehmet Akif

Osmanlı’nın mimari yapılarına baktığımızda şunu görürüz: Tıpkı klasik dönemin abidevi mimarisi olan Süleymaniye Camii örneğinde olduğu gibi, aslında yapılan sadece bir cami, medrese ya da şifahane değil, Osmanlıda vücut bulan Türk-İslam düşüncesinin topyekûn bir medeniyet inşâsı olarak mimariye yansımasıdır. Bu düşünce sistemi, payitahtta olduğu gibi Devlet-i Muazzama’nın tüm diğer beldelerinde de aynı sistematik yerleşim düzenini uygular. Bu sistemde merkezde “insan” vardır. O insanın kalbinde de “Âlemlerin Rabbi olan Allah” vardır.

Mehmet Akif, büyük İslam medeniyetinin son mümessili olan Osmanlı’nın eğitim sisteminde yetişmiş ve yine o toplum içinde ruhunu şekillendirmiş bir şairdir. Yıkılırken bile Akif gibi âbide şahsiyetleri nev’i şahsına münhasır medeniyetinin insanlık ailesine bir armağanı olarak sunabilen muazzam bir yapıdan bahsediyoruz. Bu ifadeler birer övgü değil, sadece hakikatin bir ifadesidir. 

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/yazarlar/osmanli-mimarisi-mekan-insan-ve-mehmet-akif-3309/

Bu haber toplam 563 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim