• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Dr. İsrafil Kuralay: İyimserler

Dr. İsrafil Kuralay: İyimserler
İnsan kendisine verilen emanetleri en iyi şekilde değerlendirmekle mükelleftir.

 İnsanın bu dünyada ana sorumluluğu Allah’ın verdiği vücut emanetini verilen ömür süresi içinde en iyi şekilde kullanmak, zamanı gelince de onu sahibine teslim etmektir.  Sana verilen ömrü nerede geçirdin nasıl yaşadın, sorusuna “doğru, iyi, güzel” yaşadım cevabını verebilmek için emanetleri doğru istikamette “makul ve mutedil”, “samimi ve iyi niyetli” değerlendirmek gerekir. Bunu diyebilmek hem dünyada hem ahrette ne büyük mutluluktur.

Yalan dünyada, bir göz açıp kapayıncaya kadar kalınır. Dün geçmiş, yarın belirsiz, varsa yoksa “bu an” vardır. Bu anı “iyi işler” yaparak geçir. Ömrünü rakamlarla topladığında iyilikle geçirdiğin anlar, büyük bir yekûn olarak karşına çıkmalıdır. Deniz kenarında dalga sayan adamı gören birisi “kaç oldu” diye sormuş. Dalga sayan adam “geçen geçti gelen taze bir” diye cevap vermiş. Gerçekten öyle değil midir? Bir an olsun durup düşünelim, yıllar süren geçmişten bugüne kalan nedir?

Kısa kalınan bu dünyada iyilik heybeni doldurmaya bak. Sen iyilikleri çoğalttıkça etrafında dalga dalga yayılan iyilik halesi oluşacaktır. İyimserler olaylara iyi tarafından bakanlardır. Onlar daima bardağın dolu tarafından bakmayı bilirler. Kötümserler hep boş tarafı görmeyi tercih ederler. İyimserler, iyiliklerin çoğalmasına katkı verirken kötümserler de kötülük dalgasının yayılmasına vesile olurlar. Peki, bardak tamamen boş ya da doluysa iyimserlerle kötümserlerin tavrı nasıl olur? İyimserler boş bardağı gördüğünde onu doldurmak için çaba sarf ederler. Karamsarlığa kapılmadan bardağı doldurma yarışına girerler. Onlar için sefere çıkmak önemlidir, sonuçları belirlemek gibi bir yükümlülükleri yoktur. Karınca misali “saflarını” belirtirler. Kötümseler ise “korku, şüphe, panik ve telaşla” yandık, öldük, bittik tavrı sergilerler. Hem kendilerini huzursuz eder hem de etrafındakileri sıkıntıya sokarlar. Bardak doluysa iyimserler “çok şükür bize verilene” diyerek hamdederler. Kötümseler “bardak doldu taşacak, başımıza iş açacak” diyerek küfrân-ı nimet içinde olmayı seçerler.

İyimserlik ve kötümserlik, insanın tabiatında olan bir şey midir? Bu bilimin konusudur ancak “kötü tabiatı, kötü huyu” iyiliğe tebdil etmek mümkündür. İyiliğe giden yollar bellidir. İstikamet üzere olunup sağlam kaynaklarla ve doğru arkadaşlarla yola çıkılınca emin bir zeminde ilerlemek mümkün olur. Kötülük ve kötülerin galebe çalmasını önlemek için iyiliğin ve iyimserlerin seslerini daha gür çıkarması gerekir. İyimserlerin tabiatı “halîm, selîm” üzeredir. Bu, “uyuşukluk, tembellik, kararsızlık” anlamına gelmemelidir.

Devamı: https://www.dirilispostasi.com/makale/12628689/dr-israfil-kuralay/iyimserler

Bu haber toplam 312 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim