Dr. Mehmet Kahraman: Sınıfta Öğretmen Var

Dr. Mehmet Kahraman: Sınıfta Öğretmen Var
Eğitimde öğrenci, öğretmen ve veli üçlemesi, bu sacayağı, eğitim ve öğretimin üç temel ayağı kabul edilir. Bunlardan merkezde yer alan, daima öğrencidir.

 Çünkü eğitim ve öğretim çalışmalarının bütün amacı, onun eğitilmesini yani yetişmesini sağlamaktır. Herkesin bütün çabası bunun içindir. Aile bütçesinin aslan payını da bu kalem oluşturur.

Olayın merkezinde öğrenci olmakla birlikte bu işlemi yürütecek olan, öğretmendir. Eğitim ve öğretimi bir eylem olarak düşünürsek, işi yapan olarak öğretmen, eylemin öznesidir. Öğrenci ise eylemden etkilenendir, yani eylemin nesnesidir. Öğretmen başarılı bir eğitim çalışması yapacak ki beklenen eğitim gerçekleşmiş olsun.

Veliye gelince o da yardımcı bir ögedir. Bunu, velinin etkisini küçümsemek için söylemiyorum. Elbette doğru bir eğitim ve öğretimin gerçekleşmesinde velinin de yardım ve desteğine ihtiyaç vardır.

Mademki bir cümle mantığı ile olayı anlatmaya çalışıyoruz, veli de bu durumda tümleç konumundadır. Eğitim ve öğretim eylemini değişik noktalarda tamamlamak, ihtiyaç duyulduğunda yardıma koşmak da velinin görevidir.

Bir cümleyi çözümler gibi bir noktadan hareket ettim, ama asıl niyetim bu değil.

Eğitim öğretim çalışmalarında asıl sorumluluğun öğretmende olduğunu vurgulamak için cümle örneği oldukça uygun gözüküyor. Özne nasıl bir eylemin gerçekleştiricisi ise öğretmen de eğitim öğretimi asıl gerçekleştiren konumundadır.

Burada konuya bir parantez açmalıyım: Günümüzde veli eğitimin baş aktörü gibi davranıyor olabilir. Bu, biraz da parayı veren düdüğü çalar kabilinden bir durumdur. Veli, öğretmeni ve öğrenciyi tarassut altında tutmaya çalışabilir. Eğer veli müdahaleci bir davranış sergilerse, yani öğretmenin çalışmalarını yönlendirmeye kalkarsa eğitimin önünde aşılması gereken bir engele dönüşmüş olur. Buradan bir genellemeye gidersek, şöyle bir sonuca ulaşmak mümkündür: Bir çalışmada dışardan müdahalenin, işi yapması gerekeni şaşırtma ihtimali vardır. Öğretmenin rahat çalışabilmesi yani eğitimi sağlıklı yürütebilmesi için yapmakta olduğu işe dışardan müdahale edilmemelidir.

Devamı: https://www.insaniyet.net/sinifta-ogretmen-var/

Bu haber toplam 312 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim