• İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

“Dünya durdukça İstiklal Marşımızı okuyacağız”

“Dünya durdukça İstiklal Marşımızı okuyacağız”
Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Diyanet TV de canlı olarak yayınlanan Haber Analiz programına konuk oldu.

İstiklal Marşının TBMM de kabul edilişinin 100. Yılı nedeniyle Fatih Şahin’in 2 Nisan 2021 tarihinde hazırlayıp sunduğu akşam programda konuşan Genel Başkan Arıcan, 42 yıldır ve aralıksız; İstiklâl Marşımızın yazarı, merhum Mehmet Âkif Ersoy’u bilgi şölenleri, paneller, konferanslar düzenleyerek, Taceddin Dergahında törenler icra ederek anan ve eserlerini tanıtan TYB’nin 2020 yılının Haziran ayından itibaren 2021’in “İstiklal Marşı Yılı” olması için TBMM ve Cumhurbaşkanlıklarına yazılı taleplerde bulunduğunu ifade etti.

TYB’nin girişimleri sonuç verdi

Bu taleplerinin gündeme alınmasından büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Başkan Arıcan, önce TBMM Genel Kurulu'nda, Meclis Başkanımız Prof. Dr. Mustafa Şentop'un ilk imza sahibi olduğu ve TBMM de grubu bulunan tüm partilerin ortak önergesiyle, 2021 yılının "İstiklâl Marşı Yılı" olmasını içeren düzenlemenin 24.12.2020 tarihinde kabul edildiğini daha sonra da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 2021'in Mehmet Akif ve İstiklal Marşı Yılı olarak kutlanmasına ilişkin genelge yayımladığını belirtti.

“İstiklal Marşı Yılının” neden önemli olduğuna ilişkin bilgiler veren Başkan Arıcan, “İstiklal Marşımızın kabul edilişinin üzerinden 100 yıl geçti. Genç, yaşlı, kadın, erkek millet olarak bir hafıza tazelemesine ihtiyacımız var. Milli Mücadelede ne oldu, düşmanlar nereleri ele geçirdi, milletin ahvali nasıldı, cephede ve cephe gerisinde kim nasıl mücadele verdi? “Ya istiklal ya ölüm” ne anlama geliyordu. İşte tüm bu ve benzeri soruların cevabını bilmek bulmak için, Ülkemizin o günlerini, yaşanan olayları, olayların kahramanlarını bilmek durumundayız, hatta zorundayız.” diye onuştu.

Âkif’i İstanbul’dan Ankara’ya davet eden ismim Mustafa Kemal paşa olduğuna vurgu yapan Genel Başkan Arıcan, davet nedenin ise, Milli Mücadelenin ruhi arka planının güçlendirilmesi için camilerde vaazlara, dergi ve gazetelerde yazılara ve nihayet İstiklal ve istikbal mücadelesinin en çetin günlerinde kahraman milletimize güç verecek bir İstiklal marşına ihtiyaç duyulması olduğunu söyledi.

Milletvekilleri alkış ve gözyaşları içinde kabul ettiler

Tüm bu sıralanan mücadele şekillerinin tamamının Âkif’i işaret ettiğine dikkat çeken Başkan Arıcan, milli şairin görevi kabul ederek Kastamonu’ya gittiği bir zamanda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından İstiklal Marşı için yarışma açıldığını söyleyerek sürece ilişkin şunları söyledi:

 “Gelen 724 şiirden seçilen 6 eserin de büyük mücadeleye coşku ve heyecan kazandıracak nitelikte olmadığını gören Hamdullah Suphi'nin  ısrarı üzerine, ödülsüz olmak şartıyla Akif’te şiirini iki gün içinde gönderdi. Hamdullah Suphi, milli iradenin temsil edildiği yer olan TBMM de İstiklal Marşını okuduğunda ise  milletvekilleri alkış ve gözyaşları içinde şiirin yeniden bir daha, bir daha okunmasını isterler. Bu olaydan 11 gün sonra da mecliste istiklal marşı ile ilgili görüşmeler başlar, uzun süren konuşma ve değerlendirmelerden sonra da Âkif’in şiiri resmen kabul edildi; İstiklal Marşımız oldu, umudumuz, coşkumuz oldu. Aradan 100 yıl geçti,  100 yıldır büyük bir coşku ve heyecanla hâlâ okuyoruz ve dünya durdukça da aynı duygularla okumaya devam edeceğiz. ”

İstiklal Marşımızın güçlü bir arka planı var

İstiklal Marşımızın diğer dünya ülkelerinin marşlarından farklı olduğunu, derinlemesine, anlayarak, analiz ederek okunduğunda dinî, kültürel, siyasî arka planın göründüğünü ve bu değerler üzerinden  milletimize bir mesaj verdiğini ifade eden Genel Başkan Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, “İstiklal Marşımız dün olduğu gibi bugün ve gelecekte de milli mutabakat metnimiz olmaya devam edecektir” dedi.

                                                                                                              Mahmut Erdemir

Bu haber toplam 593 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim