• İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Dünyayı değiştiren sıra dışı bir Müslüman: İbn-i Heysem

Dünyayı değiştiren sıra dışı bir Müslüman: İbn-i Heysem
Bin yıldan uzun bir süre önce, öğrenmenin ve bilgeliğin merkezi olarak kabul edilen Irak'ın başkenti Bağdat'ta bilimsel çalışmalarıyla ünlü İbn-i Heysem adında bir bilgin yaşardı.

O dönemde İslamiyet Altın Çağı'nı yaşıyor, Müslüman bilim insanları bilim, matematik, astronomi ve daha birçok alanda heyecan verici keşiflere imza atıyordu. Genç Heysem, yaşadığı kentte hüküm süren bu heyecana kendini fazlasıyla kaptırmıştı. O kadar kibirliydi ki, sürekli yetenekleriyle böbürlenip duruyordu. Derken bir gün ünü Irak'ın sınırlarını aşarak Mısır'a kadar gitti.

Heysem'in yeteneklerini duyan Mısır halifesi El-Hâkim onu derhâl huzuruna çağırdı. Heysem'in şansına halifenin lakabı "Deli Halife" idi. Deli Halife, Heysem'in böbürlenmelerini işitmiş ve en çok da yüzyıllar boyunca kimsenin yapmayı başaramadığını yapabileceği iddiası dikkatini çekmişti: Heysem, Nil Nehri'nin azgın sularının taşmasını önleyebileceğini iddia ediyordu. Halife, Heysem'den bu iddiasını kanıtlamasını istedi. Heysem ise Halife'nin isteğini reddederse öldürülmekten korkuyordu çünkü El-Hâkim, kafasına estiği gibi kelle almasıyla meşhurdu. Ona boşuna "Deli Halife" demiyorlardı!

Aylarca süren araştırmaların, ardı ardına başarısızlıkla sonuçlanan deneylerin, düş kırıklığının ve öfkenin ardından Heysem, kendisine verilen bu görevi başarıyla yerine getiremeyeceğini kabullendi. Nil Nehri'nin taşkınlarını durduramayacağı gibi tarihe de beceriksizliğiyle adını yazdıracaktı. Başarısızlığının bedelini canıyla ödeyeceğinin farkında olan Heysem, Halife'nin karşısına yeniden çıktığında aklını yitirmiş gibi davrandı çünkü İslam hukukunda akıl sağlığı yerinde olmayanlara ölüm cezası verilemeyeceğini biliyordu. Planı işe yaramıştı. El-Hâkim onu ev hapsiyle cezalandırdı. Söylentilere göre Heysem tam on yıl boyunca evden dışarı adımını atmadı. Eve hapsolduğu süre boyunca Heysem, gerçeklik arayışını hız kesmeden sürdürerek optik bilim ve ışık üzerine yaptığı eski çalışmalarına geri döndü. Bu kez vaktini daha iyi değerlendirecek ve bilim camiasındaki kötü şöhretini herkese unutturacaktı.

Bir efsaneye göre Heysem, bir gün karanlık odasında otururken dışarıdan gelen bir ışık huzmesinin duvardaki iğne deliği kadar küçük bir delikten geçerek karşısındaki duvara vurduğunu görmüş ve ışık huzmesinin aydınlattığı yerde dışarıdaki dünyanın tepetaklak bir gölgesi belirmiş. Bunun üzerine Heysem, ışık huzmesinde beliren gölgeyi kontrollü bir deneye dönüştürebilmek için bir adet kutu, bir parça kâğıt ve kutuda delik açabilmek için küçük bir iğne bulmuş ve kendine bir iğne deliği kamerası yapmış. Kamerasıyla çeşitli gözlemler yapmış ve bu gözlemlerinin sonuçlarını not almış.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/portre/dunyayi-degistiren-sira-disi-bir-musluman-ibn-i-heysem-h47776.html

Bu haber toplam 307 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim